OOGSTBERICHT ABONNEES
Deze week keuze uit…
Raapstelen
Andijvie
Sla (diverse soorten)
Paksoi
Radijs
Rucola
Pastinaak (laatste week)
Spinazie (op=op)
KRUIDEN: bieslook
*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***
Op de tuin..
In de vorige weekmailing belichtte ik een aantal nieuwe projecten die wij deze herfst en winter gerealiseerd hebben, waaronder de nieuwe kruidenspiralen. Eén van onze vrijwilligers heeft hier meerdere maanden aan gewerkt met als resultaat dat er nu drie keyhole kruidentuinen staan. De oude kruidenspiraal bleek niet zo praktisch omdat we de kruiden boven in de spiraal niet konden oogsten. In de nieuwe keyholes kun je makkelijk overal bij. In deze keyholes komen voornamelijk de vaste kruidenplanten zoals rozemarijn, tijm en salie. De eenjarige kruiden (basilicum, peterselie, koriander en bieslook) planten wij in de teeltbedden. De planten in de nieuwe keyholes hebben tijd nodig om te groeien; zodra daar van geoogst mag worden komen er bordjes met oogstinstructies bij te staan. Voor nu is de kale aarde bedekt met winterpostelein, dat voorkomt opkomst van ongewenste kruiden en houdt de grond mooi vochtig. Het idee van een keyhole bed is dat in het midden de gewasresten toegevoegd kunnen worden en de wormen ter plekke composteren en de vrijgekomen voedingsstoffen direct weer terug gegeven kunnen worden aan de kruidenplanten. Bij deze dan ook de uitnodiging om je (biologische!) gewasresten in deze gaten te laten vallen. Graag wel opletten dat je niet per ongeluk slakken van huis meeneemt naar de tuinderij 🙂
Praktische oogstzaken
Op de deur van de tunnelkas hangt het teeltplan. Dat is een indicatie voor welke groenten wanneer geoogst kunnen worden. Wat er daadwerkelijk geoogst kan worden vind je elke week terug in deze weekmailing. Het kan zijn dat bepaalde gewassen eerder of later geoogst kunnen worden. Het bedekt houden met vliesdoek van bepaalde groenten zorgt er bijvoorbeeld voor dat sommige gewassen sneller groeien. En anderen zijn door het trage voorjaar erg langzaam opgekomen en schieten bij de overgang naar zonnige periodes door. Zo ook de rucola. Die kun je gewoon eten alleen is de harde steel bitter geworden; de bloemen van de rucola zijn ook eetbaar en heerlijk in een salade. Heb je nog geen katoenen tas meegenomen? Deze week liggen ze nog in de kas. Voor elke volwassen abonnee is er één tas.
Knaagdieren op De Veldhof
Ondanks de vele regen hebben wij op De Veldhof bijna geen last van slakkenvraat of knaagdieren. Onze Permacultuur principes lijken te werken, mede door de paddenpoel en de vele schuilplaatsen voor vogels en egels, in de houtwal en de struweelhagen. De reeën hebben helaas wel de tuin herontdekt. Afgelopen droge zomer was er in de bossen weinig voedsel voor de reeën en sindsdien zie ik bij binnenkomst in de ochtend regelmatig een (op heterdaad betrapt) ree over de omheining springen, terug het bos in. Reeën eten geen sla kroppen o.i.d. maar wel de kiemblaadjes van jonge kooltjes, venkel of bietjes; om vraat te voorkomen dekken wij dit seizoen meer teeltbedden met vliesdoek.
Tweede Pinksterdag (maandag 29 mei) open tuin met rondleidingen en biologische plantjesmarkt
Kom je naar onze open dag op maandag 29 mei? We zijn open van 10 tot 16 uur, geven rondleidingen en verkopen biologische plantjes zoals sla, venkel, courgette, pompoen, komkommer, tomaat en paprika. Ook openen we de nieuwe bloementuin bij de ingang; binnenkort kun je namelijk ook een zelf gemaakt boeket van schone (onbespoten) bloemen mee naar huis nemen en daarover vertelt Ingrid je graag meer.
De biologische groenten- en kruidenplantjes op de plantjesmarkt kun je contant afrekenen of via een Tikkie (op je mobiel) afrekenen. Wil je verzekerd zijn van plantjes, kom dan in de ochtend naar de tuin.
Indien mogelijk graag op de fiets komen i.v.m. beperkte parkeerruimte.
Gebakken radijs met bieslookbloemen
- 100 gram radijs
- een handje vol bieslook bloemen
- 1/e theelepel kurkuma
- peper en zout
Verwijder het loof van de radijzen. (Het loof is overigens heerlijk in de soep!) Maak de radijzen schoon en halveer de grote exemplaren. Kook ze 5 minuten, geit daarna af en maak ze goed droog. Verhit wat olie in een koekenpan en roerbak de radijzen enkele minuten. Voeg de laatste minuut de kurkuma en de bieslook bloemen toe. Breng op smaak met peper en zout.
Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.