Deze (eerste!) week op De Veldhof

OOGSTBERICHT ABONNEES 

Deze week keuze uit…

Raapstelen

Andijvie

Sla (diverse soorten)

Paksoi

Radijs

Rucola

Pastinaak (op=op)

KRUIDEN: bieslook

 

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin.. 

Na een aantal maanden hard werken kunnen we nu eindelijk (weer) beginnen met oogsten! En er is veel gebeurd op de tuinderij. In de tunnelkas is een beregeningssysteem aangelegd met druppelslangen, het voedselbos achter de houtwal is uitgebreid met nog meer fruitbomen en onderbegroeing zoals hazelaars en vlier, op diverse plekken in de zelfoogsttuin zijn mini voedselbosjes aangelegd, er is een demo moestuin aangelegd voor de praktijk lessen die op De Veldhof georganiseerd worden, het wc gebouw is afgebroken en opnieuw opgebouwd, er is een prachtige veranda om de kantine gebouwd, een bloementuin (pluk je boeket) wordt aangelegd door Ingrid en de kruidenspiralen bij de poort zijn vervangen door ‘keyhole’ kruidentuinen. Over de diverse projecten vertel ik uitgebreider in volgende weekmailingen maar wandel vooral al eens door de tuin om alle nieuwe projecten te bewonderen.

Uitdagend voorjaar

We gaan deze week van start met een mooi assortiment groenten. In de tunnelkas zijn de groenten goed gegroeid en kan er volop geoogst worden. Buiten in volle grond was het uitdagend om de zaaiplanning aan te houden omdat dit voorjaar erg nat en koud (met veel wind) is geweest. De aardappels zijn bijvoorbeeld een maand later gepoot. Aardappels gaan snel schimmelen en met de vele regen konden zij niet eerder gepoot worden. Ook een aantal andere gewassen was lastiger te zaaien, zoals raapstelen, tuinbonen en spinazie. Daar maken wij nu een inhaalslag mee. Op veel teeltbedden ligt vliesdoek dat de groei versnelt.

De pastinaken (zie oogstlijst) zijn overgebleven van vorig seizoen. Een deel van de pastinaken gaat nu doorschieten maar een groot deel kan nu nog geoogst worden.

Door de vele regen schieten de onkruiden uit de grond. Dat is op zich niet erg omdat wij de onkruiden als mulchmateriaal in de teeltbedden gebruiken. Daarmee voorkomen we uitdroging in drogere tijden. In de regel maken wij de paadjes naast de teeltbedden onkruidvrij zodra daar geoogst gaat worden. Bij deze dan ook het verzoek om alleen op de schoongemaakte paadjes te lopen. Eenmaal vastgelopen is het voor ons namelijk minder gemakkelijk om de onkruiden te verwijderen.

Oogstinstructies

In de kast (linker kant terrein) hangt een overzicht met alle te oogsten groenten en een plattegrond met een overzicht van de vakken. Bij elk vak staat een houten bord. Mocht je een vak niet kunnen vinden dan kun je het beste vanuit het wilgenlaantje (pad vanaf de paddenpoel naar de tunnelkas) volgen, dan vind je daar de borden met pijlen naar alle vakken. Oogstmessen liggen in de kast. Na gebruik graag terugzetten in de pot, met het snijvlak naar beneden.  

In de tunnelkas ligt voor elke volwassene een Veldhof tas van bio katoen, om je oogst in mee naar huis te nemen. 

 

Rucola soep met romige geitenkaas

  • 1 handje rucola
  • 1 grote bloemige aardappel
  • 400 ml groentenbouillon
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 1 ui en 1 teen knoflook
  • 1 paar stengels bieslook (de bloemen zijn ook eetbaar!)
  • peper en zout

Schil de aardappel en snij in blokjes. Snipper de ui en knoflook en fruit in olijfolie. Voeg daarna de aardappel toe, blus met de bouillon en laat 15 minuten zachtjes koken. Hak de rucola in grove delen en roer kort door de soep. Pureer de soep glad met een staafmixer en roer de geitenkaas er door heen. Garneer met fijngehakte bieslook en kruid met peper en zout. 

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *