Deze week op De Veldhof (woensdag 24 t/m zondag 28 mei)

OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 3)

Deze week keuze uit…

Raapstelen (laatste week)

Andijvie

Sla (diverse soorten)

Paksoi

Rucola (bloemen zijn ook eetbaar)

Koolrabi (nieuw!)

Chinese kool (nieuw!)  

KRUIDEN: bieslook (bloemen)

 

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


Op de tuin.. 

Deze week treffen wij de voorbereidingen voor de open dag met plantjesmarkt, volgende week maandag! Alle paden worden weer gemaaid en de plantenkweker bezorgt de plantjes die we verkopen in onze plantjesmarkt. De plantenkweker bezorgt ook veel planten voor De Veldhof, o.a. de tomaten-, komkommer- en paprikaplanten voor onze tunnelkas. Dit seizoen mikken wij op veel minikomkommers en cherry en pruimtomaten. Dat betekent dat de tunnelkas leeg ‘moet’. Deze week oogsten jullie nog in de tunnelkas, daarna vind je alle groenten buiten. Na IJsheiligen volgde er afgelopen week toch nog een koude nacht met vorst. Nu nachtvorsten echt voorbij lijken te zijn planten wij de voorgezaaide courgettes in volle grond en zijn de eerste sperzie (stam)bonen gezaaid. De pompoenen hebben wij drie weken geleden voorgezaaid in de kas en deze zijn nu geplant in de mulchmat. De zwarte vezelmat (vooraan, in vak I) wis neergelegd op een stuk grond met veel kweekgrassen. Door deze mat te gebruiken hoeven wij het bodemleven niet te verstoren. Onder de mulchmat verteert al het organisch materiaal en wanneer het pompoenenveld dichtgroeit (en er geen licht meer bij komt) zullen ook de laatste onkruiden afsterven. Gelieve niet op de mulchmat te lopen.

Praktische oogstzaken

Via deze weg het verzoek om alleen groenten oogsten waar een oogstbord bij staat. Staat er geen bord bij? Dan mag het gewas helaas nog niet geoogst worden. Een korte toelichting: Soms staat een gewas op meerdere plekken. Het is fijn om per teeltbed een gewas te oogsten zodat wij dat teeltbed ook snel weer in gebruik kunnen nemen voor een volgend gewas. Twee half lege teeltbedden maken ons werk inefficiënt. Gewassen waar nog geen bord bij staat, die staan voor een ander moment op de planning. Op deze manier kunnen we door het hele seizoen een gevarieerd aanbod neerzetten. Dank voor je medewerking.


Tweede Pinksterdag (maandag 29 mei) open tuin met rondleidingen en biologische plantjesmarkt Kom je naar onze open dag op maandag 29 mei? We zijn open van 10 tot 16 uur, geven rondleidingen en verkopen biologische plantjes zoals sla, venkel, courgette, pompoen, komkommer, tomaat en paprika. Ook openen we de nieuwe bloementuin bij de ingang; binnenkort kun je namelijk ook een zelf gemaakt boeket van schone (onbespoten) bloemen mee naar huis nemen en daarover vertelt Ingrid je graag meer. De biologische groenten- en kruidenplantjes op de plantjesmarkt kun je contant afrekenen of via een Tikkie (op je mobiel) afrekenen. Wil je verzekerd zijn van plantjes, kom dan in de ochtend naar de tuin. Indien mogelijk graag op de fiets komen i.v.m. beperkte parkeerruimte.


Rauwe koolrabi salade met walnoten

  • 1 koolrabi
  • 100 gram ongebrande walnoten
  • 1 appel
  • 4 eetlepels walnotenolie
  • 2 theelepels mosterd
  • 2 eetlepels appelazijn
  • peper en zout

Snijd de onderkant van de koolrabi af. Snijd de knol in dunne reepjes. Ook de stengels van de kool snijd je fijn. Snijd ook de appel in dunne reepjes. Verhit een koekenpan en rooster de walnoten een paar minuten (zonder olie). Maak een dressing van de olie, azijn, mosterd en peper en zout. Meng alle ingrediënten in een kom. Ook lekker in combinatie met fijn gesneden wortel en/ of geitenkaas.

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *