Deze week op De Veldhof (woensdag 28 juni t/m zondag 2 juli)

OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 8)

Deze week keuze uit…

Sla

Tuinbonen

Venkel

Courgette geel & groen (nieuw!)

Chinese kool (op=op)

Peultjes / erwten (laatste week)

Kapucijners

Knoflook

Ui

Stengelui  

 

KRUIDEN: koriander, peterselie, basilicum rood & groen

FRUIT: frambozen & rode aalbes (nieuw!)  

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***

 


 
Op de tuin.. 
Een paar goede regenbuien maken een groot verschil. De planten groeien ineens een stuk harder. De tuinbonen waren vorige week nog erg klein en deze week gegroeid tot een groot formaat. Gelukkig zijn de temperaturen nu gedaald en is er meer neerslag op komst, waarschijnlijk eind deze week. Fijn voor de trage kiemers zoals winterpeen en pastinaak.
 
De eerste courgettes kunnen geoogst worden en ook de eerste rode bessen verschijnen aan de planten. De komende weken zullen ook de kruisbessen en de witte bessen rijpen. In de tunnelkas groeien de tomaten, pepers, paprika en komkommer goed. Hopelijk dit seizoen een overvloedige oogst aan Mediterraanse groenten!
 
Eendaagse training Permacultuur in je moestuin, vrijdag 7 juli
Volgende week vrijdag, voor de enthousiaste moestuinierder. Meer informatie en aanmelden: Agenda – Tuinderij De Veldhof
 

Jaarlijkse Veld lunch (oogstfeest) op 17 september

Noteer alvast, op zondag 17 september organiseren wij onze jaarlijkse Veldlunch. Een officiële uitnodiging volgt binnenkort. Ook over de invulling van de lunch wordt nog nagedacht. Vorig jaar gaven meerdere mensen aan het leuk te vinden om te helpen met de voorbereidingen en/of een maaltijd te bereiden. Vind je het leuk om dat te doen, dan graag een mailtje naar Valérie via info@tuinderijdeveldhof.nl

 

Bouw veranda af!

De afgelopen weken is er hard gewerkt aan de bouw van een prachtige veranda, aan de voor- en achterzijde van onze kantine. Tijdens de hittegolf van vorige week werd het dak er op gelegd, met underlayment en EPDM. Onder de bevlogen leiding van onze vrijwilligers Herman en Jan werd er om 6 uur ‘s ochtends begonnen en in de namiddag verder gewerkt. En het resultaat mag er zijn. Vakmanschap en met liefde en aandacht gebouwd, door vele handen ondersteund en met deels gerecycled / gratis opgehaald hout.  Dank Herman en Jan voor jullie inzet en mooie samenwerking! Op de veranda komt een sedum / wilde planten dak. Dat gaan wij de komende maanden zelf opkweken, op de mulchmat die wij ook gebruiken bij het pompoenenveld. Met een biologisch sedum zadenmengsel. Dit doen wij op de grond en zodra de planten goed geworteld zijn dan rollen we de mat op het dak van de veranda en mag het daar verder groeien.

Onze tuin floreert en ontwikkelt zich tot een sterke commons. Elke donderdag hebben we veel lol met elkaar (vrijwilligersdag), tuin- en klusprojecten worden opgepakt en de tuin wordt door meer en meer handen gedragen. Plannen zijn er genoeg en misschien wil jij daar ook wel bij helpen. 

Het dak van de kantine lekt op een aantal plaatsen. De korte termijn oplossing is om daar nu ook EPDM over heen te leggen. Ook willen we deze zomer de 20 ft zeecontainer (opslag en werkruimte) naast de kantine zetten. Er was ons een gratis zeecontainer toegezegd en deze zou door een sociale werkplaats in Diepenveen opgeknapt worden. Helaas ging het bedrijf waar de container stond failliet en ging dit feest niet door. Dus, we zijn op zoek naar een andere zeecontainer. Kun je ons daar bij helpen? Of wellicht een rol EPDM die weg mag? Alle hulp is welkom!

 


Gember venkelloof jam

  • 400 gram gemberwortel
  • venkelloof van een venkel
  • 1 kilo geleisuiker
  • rasp en vers citroensap van 1 citroen
  • 2 gesteriliseerde jampotten

Schil en rasp de gember. Snijd het venkel loof in fijne stukjes. Grove delen haal je er uit. Meng in een pan de gember met het water, de geleisuiker, citroenrasp en -sap. Breng het mengsel aan de kook en blijf roeren. Als het kookt voeg je het loof toe en laat je het 4 minuten pruttelen. Blijf roeren. Neem daarna de pan van het vuur en vul de jampotten met het mengsel. Draai de deksels er op en laat de potten ondersteboven vijf minuten afkoelen. Draai de potten daarna weer om, draai de deksels nog eens stevig aan en laat verder afkoelen. 

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *