Deze week op De Veldhof (woensdag 14 t/m zondag 18 juni)

OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 6)

Deze week keuze uit…

Andijvie (laatste week)

Sla (Batavia & rode bindsla)

Koolrabi

Tuinbonen (nieuw!)

Venkel (nieuw!)

Chinese kool (op=op)

Radijs (laatste week)

Peultjes

Knoflook (nieuw!)

Stengelui

KRUIDEN: koriander, peterselie, basilicum rood & groen (nieuw!)

FRUIT: aardbeien (voor de kinderen :-))

 

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***

 


 

Op de tuin.. 

Afgelopen week hebben we veel water gegeven. Het beregeningssysteem werkt goed en elke avond draaien acht sproeiers op het veld. De combinatie van warmte en vocht zorgt ervoor dat een aantal gewassen nu snel groeit, zoals de courgette, pompoen, tuinbonen, sla en boontjes. Andere planten hebben het zwaar. De rabarber die voor deze week op de planning stond kan helaas niet geoogst worden. De rabarber planten hebben nu alle energie nodig om te overleven. De venkel die begin april geplant is is veel kleiner dan normaal maar de groeicurve is voorbij (die was tijdens de koude periode) dus oogsten we deze week bimi venkel. Ook de knoflook is door de koude periode in het vroege voorjaar kleiner dan in andere jaren. De tweede lichting venkel en bietjes (half mei geplant) groeit goed. 

Recent geplante groenten hebben het zwaar. Soms is het beter om te wachten met planten maar soms kunnen planten niet langer in de trays blijven staan en moeten ze de volle grond in. Afgelopen week hebben wij de boerenkool, zomer sla en winterprei geplant. De boerenkool groeit goed; de winterprei en sla hebben het zwaar en zijn deels dood gegaan. Deze week lopen we alle dode planten na en vervangen deze door nieuwe planten. Wij hebben bewust extra boerenkool en sla opgekweekt. De prei kan helaas niet vervangen worden. 

Alles bij elkaar zijn het uitdagende tijden in deze vroege hittegolf. Toch floreert onze tuin. De vaste planten hebben in eerdere droge jaren diep geworteld en redden zich nu prima tijdens de droogte. Er hangen weer volop frambozen, rode en witte bessen en kruisbessen aan de struiken en ook de fruitbomen beginnen meer vruchten aan te maken. Volgende maand zal er dan ook veel fruit zijn. De houtwal is enorm gegroeid en staat er prachtig bij. In de foto’s een foto van de houtwal zes jaar geleden. Destijds met aarde van de Gorsellse heide aangelegd en ingeplant met inheemse struikjes van 40 – 50 cm hoog. Het verschil zes jaar later is gigantisch. 

Dit weekend bezochten wij (tijdens ons jaarlijkse vrijwilligersuitje) Permacultuur CSA Ús Hôf in Sibrandabuorren. Een grote tuinderij op kleigrond, met bijna 270 leden. Tuinder Michel leidde ons rond en samen met de vrijwilligers van Ús Hôf genoten wij van een gezellig diner. Ook op Ús Hôf zijn de gevolgen van het onvoorspelbare weer zichtbaar. Door het natte en koude voorjaar kan het teeltseizoen nu pas goed opgestart worden en kan er de komende weken helaas nog weinig geoogst worden. 

 


Bruschetta met verse tuinbonen, knoflook en basilicum 

  • 1 ciabatta brood
  • 100 gram verse tuinbonen
  • 1 half handje basilicum & peterselie
  • 1 teen knoflook
  • optioneel: mozzarella
  • olijfolie
  • peper en zout

Verwarm de oven op 200 graden. Snijd de ciabatta in schuine sneetjes van ongeveer 1 cm dik. Meng een flinke scheut olijfolie met de geperste knoflook en peper en zout. Besmeer de sneetjes met het mengsel en rooster het brood ongeveer 5 minuten op een rooster in de oven. Kook de tuinboontjes 3 minuten in water met zout. Giet af en spoel koud onder stromend water. Voeg 2 el olijfolie, de helft van de basilicum en peterselie in een keukenmachine toe en maal tot een tapenade. Verdeel de tapenade over de bruscetta en voeg naar wens mozzarella toe. Garneer met de achtergebleven basilicum en peterselie. 

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *