Deze week op De Veldhof (woensdag 7 t/m zondag 11 juni)

OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 5)

Deze week keuze uit…

Andijvie (laatste week)

Sla (Batavia & rode bindsla)

Rucola (bloemen zijn ook eetbaar)

Koolrabi

Chinese kool

Bospeen (laatste week)

Radijs

Peultjes (nieuw!)

Stengelui (nieuw!)  

KRUIDEN: bieslook (bloemen), koriander, peterselie

 

LOSSE OOGST: andijvie, Batavia sla, rode bindsla (inloop & zelfbediening & afrekenen via webwinkel)  

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***

 

PLANTJESMARKT: laatste week, biologische plantjes (inloop & zelfbediening & afrekenen via webwinkel) 

Aanbod: basilicum (rood en groen), peterselie, thijm, bieslook, salie, bonenkruid, dille, sla, bloemkool, venkel / € 0,80 per plantje (koop je er 7 dan krijg je de 8e gratis)

Tomatenplanten € 5,-

Op de tuin.. 

Na een koud en nat voorjaar is het nu warm en droog. De wind komt de laatste weken uit het Noord Oosten en de bodem droogt snel uit. Normaliter komt de wind vanuit de kant van het spoor en wordt deze afgeremd door de houtwal, waardoor onze bodem niet/ minder uitdroogt. Alles bij elkaar is het voor sommige gewassen uitdagend om goed te groeien. Een lange tijd afgeremd worden (te lage temperaturen) en dan naar warm en droog, dat maakt dat de meiraapjes, paksoi en raapstelen vorige week doorschoten. Door de kou in maart en april zijn de peulen dit jaar slecht opgekomen (magere oogst) en gewassen zoals venkel en spitskool zijn vertraagd in hun groei en nog relatief klein zijn. En dat maakt de variatie in ons aanbod deze week wat beperkt. Oogsttuinen om ons heen sluiten zelfs een of twee weken omdat er te veel groente verloren is gegaan. Wij hebben (gelukkig) ruim voldoende groenten en vanaf volgende week (week 6) ook weer een gevarieerder aanbod.

Deze weken planten wij veel wintergroenten. De spruiten zijn twee weken geleden gepland. Deze week planten wij boerenkool. Pastinaak en winterwortel moeten nog even wachten, dat zijn trage kiemers en zij kiemen beter als er een paar regenbuien langs komen. In de kas planten we tomaten, pepers, paprika en komkommer. De komkommerplanten waren niet bezorgd (onderbezetting bij de kweker), gelukkig konden er elders nog planten ingekocht worden. Sinds vorige week staan de sproeiers in het veld geregeld aan, in de avond. En er wordt weer veel gemulchd zodat we het vocht goed kunnen vasthouden. De nieuwe aanplant in het voedselbos krijgt ook regelmatig water. Dat doen wij veelal met de hand (gieter). Heb je tijd en zin om een of twee uurtjes te komen helpen in de avond. Dat is heel welkom. Dan graag even een berichtje sturen naar Valérie.

We geven water wanneer de bomen het nodig hebben maar verwennen ze ook weer niet te veel, in de hoop dat de wortels zelf (deels) een weg vinden naar het vocht. Wel geven we ze een flinke portie compost en hebben we groenbemesters om de bomen heen gezaaid, in dit geval phacelia, wikke en rogge. De rogge is nu zo hoog dat de bomen niet meer vol in de zon staan en de bodem minder snel uitdroogt. Neem vooral eens een kijkje in het voedselbos (achter de houtwal) Tot slot, er zijn weer bijen op de tuin! Met dank aan Louise van Landgoed De Nieuwe Aarde die een zwerm uit haar tuin bij ons in een bijenkast heeft gezet. De bijenkast staat achter de houtwal, in het midden. Als je het pad langs de Japanse wijnbes volgt (1e pad direct achter houtwal) dan zie je de kast staan. Wij willen de bijen graag een plekje geven waar zij zichzelf kunnen bedruipen. Dat betekent dat we de honing niet oogsten. Ook houden we het bij één bijenvolk zodat de bijen niet overheersen en de wilde bij verjagen.

 


Koolrabi andijvie ovenschotel

  • 100 gram (vegetarisch) gehakt
  • 1 flinke koolrabi, in stukjes gesneden
  • 1 halve krop andijvie
  • scheutje kokosmelk
  • handje geraspte kaas
  • verse peterselie 

Verwarm de oven op 180 graden. Breng een laagje water met een snuf kruiden aan de kook. Kook de koolrabi in ongeveer 15 minuten gaar en giet daarna af. Voeg de kokosmelk toe en stamp tot een puree. Verhit ondertussen in een koekenpan het gehakt rul en voeg daarna de andijvie toe. Bak dit mee tot dat de andijvie is geslonken en het vocht verdampt is. Schep het mengsel in een ingevette ovenschaal en dek dit af met de koolrabi puree. Bestrooi met kas en plaats 20 minuten in de oven. 

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *