Deze week op De Veldhof (woensdag 21 t/m zondag 26 juni)

OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 7)

Deze week keuze uit…

Sla

Koolrabi (op=op)

Tuinbonen

Venkel

Chinese kool (op=op)

Radijs (laatste week)

Peultjes / erwten

Kapucijners (nieuw!)

Knoflook

Ui (nieuw!)

Stengelui

 

KRUIDEN: koriander, peterselie, basilicum rood & groen

FRUIT: aardbeien (voor de kinderen :-)) & frambozen (nieuw!)  

 

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***

 


 

Op de tuin.. 

De hoge temperaturen vragen om een tropenrooster. Om 6 uur beginnen en voor de lunch naar huis en einde middag het werk weer oppakken en de sproeiers aanzetten. Een tropenrooster zijn wij wel gewend maar niet in de maand juni. Deze juni is de langst droge junimaand in tijden. De komende dagen is regen voorspeld; wij hopen natuurlijk van harte dat er snel een einde komt aan de droogte zodat alle planten weer goed kunnen groeien. Ook de bomen in het voedselbos hebben het zwaar, ondanks het vele water geven in de afgelopen weken en de beschutting door de hoog gegroeide groenbemesters. Met het oog op de voorspelde regen is vanochtend pastinaak gezaaid.  Morgen wordt de winterwortel gezaaid. Een maand later dan gepland.

Onze focus ligt deze weken (net als in eerdere droge jaren) wederom op het mulchen. Wij gebruiken alles wat voor handen is aan organisch materiaal om de bodem te bedekken, tussen het jonge plantgoed, zodat het vocht beter vast gehouden kan worden. De smeerwortel leent zich hier erg goed voor. Naast het bedekt houden van de bodem voegt de smeerwortel ook belangrijke nutriënten toe zoals stikstof en kalium waardoor de planten goed groeien. De paadjes met onkruiden zijn ook een goede bron van mulchmateriaal. We trekken de onkruiden uit en leggen ze op de teeltbedden. En wellicht is het je opgevallen dat er relatief veel sla geplant is. Sla onttrekt weinig voedingsstoffen aan de bodem, is een fijne plant om samen met kool geplant te worden zodat het teeltbed snel afgedekt wordt (levende mulch) en alles wat doorschiet wordt geoogst en ook als mulch op de teeltbedden neergelegd. Om uitdroging te voorkomen is voldoende organisch materiaal essentieel; daarom kweken wij veel sla op en mogen onkruiden zich uitzaaien en opkomen, zodat we nooit mulch tekort komen. Vorige droge zomer hebben wij goed doorstaan, mede dankzij systematisch mulchen. 

De courgette planten groeien hard. Deze week zijn de vruchten nog net te klein om geoogst te worden; vanaf volgende week is er veel courgette! De peulen groeien snel en zijn deels erwten geworden. 

Potluck Velddiner (nieuw initiatief!)

Vanuit ons enthousiasme om vaker samen te zijn op onze mooie tuin ontstond het volgende: Elke 1e vrijdag van de maand (in de zomermaanden; bij mooi weer) organiseren we een potluck diner op De Veldhof, voor iedereen die onderdeel is van De Veldhof community & introducees. Dus neem gezellig je buren of vrienden mee. Gezellig tafelen vanaf 18 uur, aanmelden niet nodig. Kom je dineren, dan graag een maaltijd en drinken meenemen, om met elkaar te delen (en met een briefje met ingrediënten er bij). Verder een stoel, bord, bestek en glas meenemen. Bij slecht weer gaat het helaas niet door. Dat wordt dan gemeld in onze Veldhof Telegram groep. Je kunt je aanmelden bij deze groep via https://t.me/+mUCfosvfaeVlOThk 

Het eerste Velddiner is op vrijdag 7 juli. Leuk als je er bij bent!

Jaarlijkse Veld lunch (oogstfeest) op 17 september

Noteer alvast, op zondag 17 september organiseren wij onze jaarlijkse Veldlunch. Een officiële uitnodiging volgt binnenkort. Ook over de invulling van de lunch wordt nog nagedacht. Vorig jaar gaven meerdere mensen aan het leuk te vinden om te helpen met de voorbereidingen en/of een maaltijd te bereiden. Vind je het leuk om dat te doen, dan graag een mailtje naar Valérie via info@tuinderijdeveldhof.nl 

 


Bruschetta met verse tuinbonen, knoflook en basilicum 

  • 1 ciabatta brood
  • 100 gram verse tuinbonen
  • 1 half handje basilicum & peterselie
  • 1 teen knoflook
  • optioneel: mozzarella
  • olijfolie
  • peper en zout

Verwarm de oven op 200 graden. Snijd de ciabatta in schuine sneetjes van ongeveer 1 cm dik. Meng een flinke scheut olijfolie met de geperste knoflook en peper en zout. Besmeer de sneetjes met het mengsel en rooster het brood ongeveer 5 minuten op een rooster in de oven. Kook de tuinboontjes 3 minuten in water met zout. Giet af en spoel koud onder stromend water. Voeg 2 el olijfolie, de helft van de basilicum en peterselie in een keukenmachine toe en maal tot een tapenade. Verdeel de tapenade over de bruscetta en voeg naar wens mozzarella toe. Garneer met de achtergebleven basilicum en peterselie.

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *