Deze week op De Veldhof (woensdag 19 t/m zondag 23 juli)

OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 11)

Deze week keuze uit…

Sla

Zomerwortel

Courgette geel & groen

Rode biet

Venkel (nieuw!)

Nieuw Zeelandse spinazie

Aardappels

Sperziebonen groen & geel (nieuw!)

Snackkomkommer

Cherrytomaat (nieuw!)

Spitskool (nieuw!)

Koolrabi (nieuw!)

Knoflook

Ui (op=op)

Stengelui  

 

KRUIDEN: koriander, peterselie, basilicum rood & groen, salie, oregano, tijm

FRUIT: frambozen (op=op), rode aalbes & witte aalbes, Japanse wijnbes (nieuw!)

 

LOSSE VERKOOP: rode aalbes, witte aalbes, groene en gele courgette, peterselie, basilicum, koriander, stengelui & veldbloemen boeket & zonnebloemen! 

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***

 


 
Op de tuin.. 
Terug naar een ouderwetse ‘Hollandse zomer’ met veel regen afgewisseld met zon. De groenten en kruiden groeien nu heel goed en dat maakt dat we deze week veel kunnen oogsten. Ook met het insectleven gaat het goed op De Veldhof. Vorige week heeft IVN een ochtend doorgebracht op de tuinderij en de conclusie is dat er heel veel insecten het goed hebben en dat er ook weer nieuwe soorten aangetroffen zijn. Dat is natuurlijk geweldig nieuws! Niet voor niets heeft de tuinderij veel houtwallen en ‘rommelhoekjes’. Binnenkort ontvangen we een uitgebreider rapport van IVN dat hier gedeeld zal worden. Het gras en onkruid groeien ook hard na de vele regenval. Binnenkort worden de paden weer gemaaid. Heb je zin om een ochtend mee te helpen met wieden? Dan ben je welkom op donderdag. Fijn als je je even aanmeldt bij Valérie via 06-49386227. 
 
De spitskolen kunnen geoogst worden. Klein maar fijn. De spitskolen zijn begin april geplant en zouden normaliter vorige maand al geoogst zijn maar door kou en daarna droogte is de groei vertraagd en zijn de kolen kleiner dan anders. De eerste cherry tomaten kunnen ook geoogst worden. Graag alleen de echt rode tomaten plukken en omdat het er nog niet zo veel zijn ook voldoende achter laten voor andere oogsters. De courgetteplanten geven veel vruchten. Wij lopen de planten regelmatig na en leggen de (te) grote exemplaren in de kast. Die zijn geschikt om soep mee te maken. 
 
Veldbloemen boeket! (nieuw!)
Na een lange aanloop begint het bloemenveld nu eindelijk mooi te bloeien en zijn er boeketten te koop. Het voorjaar was in eerste instantie koud, vooral ‘s nachts. Dat maakte dat de gezaaide en geplante bloemen moeizaam op gang kwamen. Daarna volgde een periode met extreme droogte waardoor de groei stagneerde. Gelukkig is er dan de beregening waarmee je het allemaal een beetje kunt bijsturen. Gelukkig kunnen we nu echt van start met het aanbieden van boeketten. Volgens het door ons bekende recept: natuurlijk gekweekte bloemen zonder gif en/of kunstmest, in volle grond gekweekt van biologisch zaad- en plantgoed. Echte veldbloemen!
 
Een veldboeket kost € 7,50; zonnebloemen kunnen los besteld worden voor € 1,-.
Om er zeker van te zijn dat er voldoende bloemen beschikbaar zijn gelieve eerst contact op te nemen met Ingrid (bloemen@tuinderijdeveldhof.nl / 06-57180244). Daarna kunnen de bloemen afgerekend worden in de webwinkel. Bloemen zijn op woensdag- en / of  vrijdagochtend vanaf 10 uur op te halen op De Veldhof. Fleurige groet, Ingrid
 
Vakantie
De vakantieperiode is weer aangebroken. Ga je op vakantie, dan mag je aan het einde van het seizoen je abonnement twee weken gratis inhalen (week 31 & 32). Of je geeft je abonnement door aan je buren wanneer je op vakantie bent. Dan is het fijn dat je zelf laat zien hoe alles werkt op de tuinderij. De laatste weken wordt er namelijk regelmatig op plekken geoogst waar geen oogstbord staat en dat is niet wenselijk. Geef je je abonnement tijdens je vakantie weg maar wil je aan het eind wel twee weken extra oogsten? Dan kun je de laatste twee weken tegen losse betaling alsnog oogsten. 
 


Italiaanse gegratineerde venkel met verse tijm

  • 2 kleine venkelknollen
  • scheut Pernod (optioneel)
  • 30 gram geraspte boter
  • 3 eetlepel Parmezaan
  • 2 takjes verse tijm

Snijd al het loof van de venkel. Was de knol en snijd in de lengte in dikke plakken van ongeveer 1 cm. De stengels snij je in grove delen. Lag de plakken en de stengels in een kookpan met zoveel water dat ze net bedekt zijn. Voeg eventueel een scheutje Pernod toe. Breng aan de kook, zet het vuur daarna laag en laat een minuut of 6 koken tot de plakjes beetgaar zijn. Laat alle venkel delen uitlekken. Verwarm de oven op 200 graden. Vet een ovenschaal om met olijfolie en leg de plakken en stelen er daksgewijs in en leg de fijngehakte verse tijm tussen de delen. Verspreid de boter en de Parmezaan er over heen en zet ene kwartiertje in de oven. 

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *