Deze week op De Veldhof (woensdag 26 t/m zondag 30 juli)

OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 12)

Deze week keuze uit…

Sla

Zomerwortel

Courgette geel & groen

Rode biet

Venkel

Nieuw Zeelandse spinazie

Aardappels

Sperziebonen groen & geel

Snackkomkommer

Cherrytomaat

Peper (nieuw!)

Spitskool

Prei (nieuw! & klein maar fijn)

Knoflook 

Stengelui  

 

Kruiden: koriander, peterselie, basilicum rood & groen, salie, oregano, tijm

Fruit: frambozen (op=op), rode aalbes & witte aalbes, Japanse wijnbes (nieuw!)  

Inmaken & bewaren: rode aalbes, courgette groen & geel, peterselie, basilicum groen & rood

 

LOSSE VERKOOP

Groenten, kruiden & fruit: rode aalbes & witte aalbes 

Bloemen: veldbloemen boeket & zonnebloemen!

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***

 


 
Op de tuin.. 
Soms lijkt het wel herfst… Nat, fris, wind en regelmatig onweer. Toch genieten wij intens van dit groeizame weer. De onlangs gezaaide najaarsgewassen zoals winterpeen komen namelijk goed op. Vorig jaar tijdens de droge zomer was het zoeken naar een geschikt moment om te zaaien. Naast de eerder gezaaide stamboontjes (de sperziebonen die jullie nu oogsten) hebben we vorige week ook alle stokbonen geplant, bij de klimrekken.
 
De onkruiden schieten ook uit de grond en de paden moeten dringend gemaaid worden. Nu was ik vergeten dat onze ‘vaste man’ ook zomervakantie heeft en drie weken weg is… Nog even geduld, binnenkort worden alle paden weer gemaaid. De onkruiden bij de kruidenspiralen hebben wij verwijderd zodat je daar weer makkelijk bij kunt. Ook de distels groeien nu hard. Wellicht wat onhandig tijdens het plukken maar wel erg populair bij de vele insecten en vlinders op onze tuin. De Japanse wijnbes geeft dit jaar bijzonder veel en lekkere vruchten. Heb je ze al geproefd?
 
INMAKEN & BEWAREN (NIEUW!)
In onze CSA oogst je normaliter alleen datgene wat je die week nodig hebt voor jouw huishouden en is extra oogsten van gewassen om in te vriezen of te verwerken niet geoorloofd. De komende weken mag je dat bij bepaalde gewassen wel doen. Dat zijn de gewassen die zo overvloedig produceren dat iedereen een beetje extra mee naar huis kan nemen. Zomergroenten waar je komende winter weer van kunt genieten (uit vriezer of pot). Of je extra mag oogsten staat niet op de oogstborden in het veld maar wel in deze weekmailingen en ook op de overzichten in de oogstkast. Twijfel je je of een gewas extra geoogst mag worden? Kijk dan naar het overzicht dat in de kast hangt.  
 
Vakantie
De vakantieperiode is weer aangebroken. Ga je op vakantie, dan mag je aan het einde van het seizoen je abonnement twee weken gratis inhalen (week 31 & 32). Of je geeft je abonnement door aan je buren wanneer je op vakantie bent. Dan is het fijn dat je zelf laat zien hoe alles werkt op de tuinderij. De laatste weken wordt er namelijk regelmatig op plekken geoogst waar geen oogstbord staat en dat is niet wenselijk. Geef je je abonnement tijdens je vakantie weg maar wil je aan het eind wel twee weken extra oogsten? Dan kun je de laatste twee weken tegen losse betaling alsnog oogsten.


Linzensoep met Nieuw Zeelandse spinazie

  • 400 gram Nieuw Zeelandse spinazie
  • 150 gram donkergroene / Le Puy linzen
  • 1 ui
  • 4 tenen knoflook
  • 2 takjes verse tijm
  • 100 gram verse peterselie
  • 1 volle tl komijnpoeder
  • 1 citroen
  • 2 el pijnboompitten
  • 1,2 liter groentebouillon

Snijd de ui en knoflook fijn. Verhit de olie in een ruime pan en fruit hierin de ui en knoflook tot glazig. Bak de komijnpoeder 1 minuut mee. Voeg de linzen toe en bouillon toe en breng aan de kook. Laat het zonder deksel op de pan 25-30 minuten koken tot de linzen gaar zijn. Ris ondertussen de bladeren van de Nieuw-Zeelandse spinazie van de stelen af. Snijd 5 stelen in dunne plakjes. De overige stelen gebruik je niet. Blancheer de stelen 5 minuten in een andere pan. Giet ze af en spoel koud om zodat ze mooi groen blijven. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Voeg wanneer het einde van de kooktijd nadert, de spinaziebladeren toe aan de linzen en laat enkele minuten pruttelen, tot de bladeren geslonken zijn. Schep de helft van de soep, samen met de geblancheerde spinaziestelen, in een blender en pureer tot een gladde, dunne en groene puree. Voeg dit weer toe aan de soep en roer door elkaar. Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Garneer de soep met de pijnboompitten.

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *