Deze week op De Veldhof (woensdag 5 t/m zondag 9 juli)

OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 9)

Deze week keuze uit…

Sla

Tuinbonen (op=op)

Courgette geel & groen

Rode biet (nieuw!)

Nieuw Zeelandse spinazie (nieuw!)

Aardappels (nieuw!)

Kapucijners (op=op)

Snackkomkommer (nieuw!)

Knoflook

Ui (op=op)

Stengelui  

KRUIDEN: koriander, peterselie, basilicum rood & groen

FRUIT: frambozen, rode aalbes, witte aalbes (nieuw!)  & kruisbes (nieuw!)

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***

 

  LOSSE VERKOOP: sla, basilicum rood & groen, knoflook, stengelui, rode bes


 
Op de tuin.. 
De eerste snackkomkommers kunnen geoogst worden! De kweker had de planten in eerste instantie niet bezorgd en daardoor zijn de planten drie weken later de grond in gegaan dan gepland maar nu kunnen we dan toch de eerste komkommers oogsten. De planten komen nu net op gang dus er is nog niet voldoende om heel veel te plukken maar oogst gerust een eerste komkommer. Let ook op dat je niet te kleine komkommers oogst, dan vissen andere oogsters achter het net.
 
Kroppen sla worden nu niet altijd volledig geoogst (zie foto). Bij deze het verzoek om wel de gehele krop sla te oogsten. Vorige week berichtte ik dat er veel sla staat op de tuin en dat we die ook graag als mulch gebruiken. Maar er zijn ook periodes dat er minder sla is en als de helft van een krop dan achter blijft (en er twee geoogst worden in plaats van één) dan gaan we te snel door de voorraad sla heen. Dus maak er een goede gewoonte van en oogst de krop sla in zijn geheel. Verlepte blaadjes kun je achterlaten op het teeltbed, graag op de aarde en niet op een andere groente. In alle teeltbedden waar geoogst mag worden staan bordjes met oogstinstructies, graag lezen voordat je gaat oogsten.
 
Deze week kunnen de eerste aardappels geoogst worden. Aardappels zijn een uitdaging op De Veldhof. De planten (het loof) worden al vele jaren verorberd door de Colorado kevers. De aardappel is een exoot en de kever heeft geen natuurlijke vijand. De kever legt meerdere keren in een seizoen eitjes. Normaliter poten wij de aardappel vroeger in het jaar om de eerste kevers voor te zijn. Dit jaar zijn de aardappels een maand later gepoot omdat de bodem zo lang nat was en is het loof vrij snel opgegeten door de kevers. Dit jaar dus kleine aardappels. En dit jaar experimenteren wij met zoete aardappel, wellicht is dat een geschikter gewas voor op De Veldhof.
 
De teeltbedden met tuinboon planten zijn geklepeld. Komende week schoffelen we de teeltbedden en zaaien we daar een nieuwe lichting sperziebonen en wortels. Het is fijn als je niet op de teeltbedden loopt. 
 
Courgettes moeten regelmatig geoogst worden. Wij lopen dagelijks de planten na en leggen de courgettes die te groot worden in de informatiekast. Die mag je dus meenemen. 
 
Eerste potluck Velddiner, vrijdag a.s (7 juli)
Deze vrijdag organiseren we ons eerste potluck diner. Vanuit ons enthousiasme om vaker samen te zijn op onze mooie tuin; voor iedereen die onderdeel is van De Veldhof community & introducees. Dus neem gezellig je buren of vrienden mee. Gezellig tafelen vanaf 18 uur, aanmelden niet nodig.
 
Hoe werkt potluck? Iedereen neemt een maaltijd en drinken mee en dat delen we met elkaar. Maaltijden graag voorzien van een briefje met ingrediënten. Voor jezelf neem je een stoel, bord, bestek en glas mee. Wil je (bij slecht weer) geinformeerd worden over het wel of niet plaats vinden, meld je dan aan op de Telegram Velddiner groep.


Gestoofde Nieuw Zeelandse spinazie

  • twee handen Nieuw Zeelandse spinazie
  • 1 ui en 1 teen knoflook
  • peper en zout
  • olijfolie

Ris het blad van de steeltjes en was het blad. Stoof de fijngesneden ui en knoflook in een scheut knoflook en voeg na twee minuten de spinazie toe. Roerbak een paar minuten mee. Voeg tot slot wat peper en zout toe. Lekker met een beetje geraspte Parmezaanse kaas. 

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *