OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 16)
Deze week keuze uit…
Courgette geel & groen
Rode biet
Snijbiet
Radijs (nieuw!)
Meiraap (nieuw!)
Nieuw Zeelandse spinazie
Sperziebonen groen
Stokbonen groen (nieuw!)
Bladmosterd
Zomerwortel
Snackkomkommer
Cherrytomaat
Pruim tomaat
Tros tomaat
Paprika (nieuw!)
Peper
Prei (klein maar fijn)
Knoflook
Stengelui
Kruiden: koriander, peterselie, basilicum rood & groen, salie, oregano, tijm
Inmaken & bewaren: prei, courgette geel & groen, peterselie, basilicum groen & rood
LOSSE VERKOOP
Groenten & kruiden: prei, courgette geel & groen, peterselie, basilicum groen & rood
Bloemen: veldbloemen boeket & zonnebloemen! (Bestel een boeket of losse bloemen via bloemen@tuinderijdeveldhof.nl)
*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***
Deze week gaat de 1e helft van het oogstseizoen van start. De eerste 15 weken hebben we volop kunnen oogsten. Nu bewegen we langzaam richting de najaarsgroenten. Komende weken kunnen we nog veel zomergroenten oogsten zoals courgette en bonen. De kas wordt vanaf volgende week langzaam leeggeruimd zodat de najaarsgroenten zoals paksoi, andijvie en Chinese kool daar kunnen groeien. Ook de eerste lichting raapstelen is in volle grond gezaaid.
Op dit moment is er een overvloed aan courgette. Ook is er nog veel prei die dringend geoogst moet worden. Door het warme weer schiet de prei sneller door. Daarom staan deze groenten samen met de kruiden op de ‘inmaken & bewaren’ lijst. Wie soep wil maken voor in de vriezer voor komende winter, dat kan! Ook vind je onderaan dit bericht een lekker recept voor groenten die dringend verwerkt moeten worden.
De pompoenen rijpen af en blijven nog even in het veld liggen. Wanneer de steel goed indroogt dan is de pompoen langer bewaarbaar. Volgende maand verzamelen wij alle pompoenen en dan kan iedereen zijn aandeel pompoen in één keer mee naar huis nemen en thuis bewaren. De pompoenen zijn voor november en december.
Het bloemenveld staat er prachtig bij. Er is een grote variatie aan veldbloemen. Wil je een boeket bestellen, dan kan dat via bloemen@tuinderijdeveldhof.nl
Rauwe en gestoofde groenten met pindasaus
Ingrediënten:
– 1 komkommer
– 1 courgette
– 2 wortels wortels
– 2 meirapen
of andere liefst knapperige groenten, bijv sperziebonen (die hebben wel wat meer tijd nodig om te garen, misschien even blancheren ipv stoven), prei of kool
– 1 ui of 2 kleine uitjes
– 1 knoflookteen
– 1tl laos (optioneel)
– 1 el sambal oelek
– 1 tl suiker
– 1 tl tamarinde of azijn
– 2 blaadjes djeroek poeroet (optioneel)
– paar flinke scheppen pindakaas
– sojasaus
– rijst (optioneel)
– tofu (optioneel)
– zout en peper naar smaak
Veel groenten die op moeten? Stop alle gesneden groenten (behalve die die je rauw wil eten) in een grote hapjespan met een scheutje water en een snufje zout. Laat het met de deksel op stoven tot de groente iets zachter is (minder gaar dan beetgaar). Voeg eventueel op het eind blokjes tofu toe met zout.
Pindasaus:
Fruit een uitje en knoflook. Voeg de laos toe als je dat in huis hebt. Voeg sambal oelek en djeroek poeroet naar smaak toe en laat even meebakken. Voeg de suiker toe als je geen zoete ketjap gebruikt en zout als je geen zoute sojasaus gebruikt (of naar smaak). Blus met de tamarinde (of azijn) en sojasaus (ketjap en/of zoute) naar smaak. Voeg pindakaas en water toe, breng het
aan de kook en roer regelmatig tot het consistent wordt. Serveer als een lauwe salade met veel groenten, evt een klein beetje rijst en veel komkommer.
Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.