OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 17)
Deze week keuze uit…
Courgette geel & groen
Rode biet
Snijbiet
Radijs
Meiraap
Rucola (nieuw!)
Nieuw Zeelandse spinazie
Sperziebonen groen & geel
Bladmosterd
Zomerwortel (op=op)
Snackkomkommer (op=op)
Cherrytomaat
Pruim tomaat
Tros tomaat
Paprika
Peper
Prei (klein maar fijn)
Knoflook
Stengelui
Kruiden: koriander, peterselie, basilicum rood & groen, salie, oregano, tijm
Fruit: herfstframboos (nieuw!)
Inmaken & bewaren: meiraap, courgette geel & groen, peterselie, basilicum groen & rood
LOSSE VERKOOP
Groenten & kruiden: prei, courgette geel & groen, peterselie, basilicum groen & rood
Bloemen: veldbloemen boeket & zonnebloemen! (Bestel een boeket of losse bloemen via bloemen@tuinderijdeveldhof.nl)
*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***
Deze week is het eerste deel van tomaten- en komkommerplanten uit de kas gehaald. De groene tomaten die nog aan de plant hingen liggen na te rijpen in de kas. De komkommerplanten die nu nog in de kas staan zijn aan het eind van hun groeiduur gekomen; deze week oogsten we de laatste komkommers. De peperplanten zijn naar buiten verplaatst. De vrijgekomen teeltbedden zijn geschoffeld, van compost voorzien en ingeplant met paksoi, Chinese kool, sla en andijvie. Buiten is onder de doek tatsoi geplant.
Potluck diner vrijdag a.s.
Vrijdag 1 september organiseren we weer een samenzijn op De Veldhof. Gezellig tafelen vanaf 18 uur, aanmelden niet nodig. Voor iedereen die onderdeel is van De Veldhof community & introducees. Dus neem gezellig je buren of vrienden mee. Wil je op de hoogte blijven van de potluck diners, meld je dan aan op de
Telegram Velddiner groep.
Hoe werkt potluck? Iedereen neemt een maaltijd en drinken mee en dat delen we met elkaar. Maaltijden graag voorzien van een briefje met ingrediënten. Voor jezelf neem je een stoel, bord, bestek en glas mee.
Aanmelden (uiterlijk donderdag a.s.) voor oogstfeest 17 september
Onlangs heb je een via mail een uitnodiging ontvangen voor ons jaarlijkse oogstfeest. Dit jaar organiseren we een despacho ceremonie met aansluitend een potluck lunch. Aanmelden graag via de mail. Graag tot dan!
Despacho ceremonie & Veldlunch
De despacho ceremonie is een ritueel van verbondenheid en dankbaarheid, een oude traditie uit de Andes regio. Tijdens de ceremonie worden verschillende symbolische natuurlijke elementen zorgvuldig geschikt, zoals zaden, bladeren en bloemen. Elk element vertegenwoordigt een specifieke betekenis en energie zoals overvloed en balans. Deze ceremonie wordt begeleid door één van onze zelfoogsters en vrijwilligers, Herman.
De gezamenlijk lunch is een potluck. Dat betekent dat iedereen een gerecht meeneemt om te delen met elkaar. Daarvoor ben je natuurlijk welkom om groenten en kruiden uit onze tuin te verwerken in je gerecht.
De depacho ceremonie begint om 12 uur waarna we gezamenlijk eten. Wil je later aansluiten, bij het eten? Dan is het fijn als je om 13 uur op de tuin bent zodat de ceremonie niet verstoord wordt. Iedereen is welkom! Naast de overvloedige oogst vieren wij ook onze lokale gemeenschap en de verbindingen die met elkaar ontstaan.
Meiraapjes met kruidenolie en feta
Ingrediënten:
– 4 meiraapjes
– 2 tenen knoflook
– handje verse bieslook, peterselie en basilicum
– 1/2 citroen
– 75 gram feta
– olijfolie
– zout en peper naar smaak
Was de meiraapjes en snij ze in stukken. Giet een scheut olijfolie in een wok en wok een paar minuten op hoog vuur de fijngesneden meirapen, samen met de fijngesneden knoflooktenen. Zet het vuur laag en blus met het sap van een halve citroen. Zet het vuur uit en meng de fijngesneden kruiden er door heen. Voeg naar smaak peper en zout toe. Na het opdienen brokkel je de feta er over heen.
Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.