Deze week op De Veldhof (woensdag 20 t/m zondag 24 september

OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 20)

Deze week keuze uit…

Pompoen (laatste week!)

Paksoi (nieuw!)

Tatsoi (nieuw!)

Courgette geel & groen

Rode biet

Gele herfstwortel (nieuw!)

Snijbiet

Meiraap (op=op)

Rucola

Spinazie (beetje)

Raapstelen

Nieuw Zeelandse spinazie

Sperziebonen groen

Stokbonen groen en paars

Bladmosterd

Palmkool 

Peper (op=op)

Knoflook

Stengelui

 

Kruiden: koriander, peterselie, basilicum rood & groen, salie, oregano, tijm

Fruit: herfstframboos  

 

Bloemen: veldbloemen boeket & zonnebloemen! (Bestel een boeket of losse bloemen via bloemen@tuinderijdeveldhof.nl)

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


 
Op de tuin.. 
Afgelopen zondag vierden wij de overvloedige oogst tijdens ons jaarlijkse oogstfeest. Ditmaal met een bijzondere despacho ceremonie, verzorgd door vrijwilliger Herman, met aansluitend een potluck lunch. Onderstaand een verslag. 
 
De pompoenen zijn vorige week van het land gehaald en langzaam aan bewegen we van de zomergroenten richting de najaarsgewassen. Een mooi moment om de overvloedige oogst van dit tuinseizoen met elkaar te vieren! Dit jaar was gelukkig minder uitdagend dan vorig jaar waarbij toen de enorm droge en warme periodes de overhand namen. Dit tuinseizoen begon weliswaar traag met een koud voorjaar waarna half mei een droge en warme periode volgde wat in de praktijk betekende dat sommige gewassen in eerste instantie te traag groeiden om vervolgens door te schieten. Daarna volgden vele zomerse regenbuien (zeer welkom!) en kunnen we nu genieten van een mooie nazomer. Door elke keer weer in te spelen op het moment en soms wat te schuiven in het teeltplan genieten we dit seizoen weer van een mooi en gevarieerd aanbod aan groenten, kruiden en fruit.
 
De tuin wordt gedragen door een steeds grotere groep leden (oogsters van de tuin) en vrijwilligers. Elke donderdag steken we met veel plezier onze handen uit de mouwen. Iedereen is onderdeel van onze lokale gemeenschap en draagt op eigen wijze bij. Dat typeert onze tuin, door de jaren heen zijn er mensen die een stuk meelopen in de ontwikkeling van deze tuin naar een gezond ecosysteem en aandacht en liefde in de tuin steken. Ook de leden van de tuin zijn onderdeel van deze beweging. Niet alleen voor de lekkere en verse groenten maar ook om deze tuin biodiverser en gezonder te maken. Een gezond bodemleven, een gezonde tuin, voor ons allemaal, voor de komende generaties.
 
Dit seizoen zijn er ook nieuwe projecten opgepakt. Zorgverzekeraar Univé kwam afgelopen winter voor een tweede jaar op rij helpen met de aanleg van de halve hectare voedselbos achter de houtwal en ook in de zelfoogsttuin legden zij meerdere mini voedselbosjes aan. Ingrid legde een prachtige bloementuin aan bij de ingang van de tuinderij, waar op bestelling schone boeketten met veldbloemen besteld kunnen worden. En vrijwilligers Jan en Herman bouwden met ondersteuning van Sander, Vincent, Margreet, Bram, Jan en Igor een prachtige veranda om onze kantine heen. Een grote klus en echt vakmanschap. In het voorjaar leggen wij een bloemendak aan op de veranda.
 
Kortom, er valt zo veel te vieren! En dat hebben wij afgelopen zondag gedaan tijdens ons oogstfeest. Herman verzorgde een werkelijk prachtige en bijzondere despacho ceremonie, om één van onze nieuwe voedselbosjes heen. Een ritueel van verbondenheid en dankbaarheid, een oude traditie uit de Andes regio. Tijdens de ceremonie werden verschillende symbolische natuurlijke elementen zorgvuldig geschikt, zoals zaden, bladeren en bloemen. Elk element vertegenwoordigt een specifieke betekenis en energie zoals overvloed en balans. Onze wensen en dromen voor dit prachtige stukje aarde, begraven in het hart van de tuinderij. Na de ceremonie een heerlijke potluck lunch met elkaar. Dank allen voor een prachtige middag samen!
 
 

 
Pompoenen mee naar huis nemen
Vorige week konden de pompoenen opgehaald worden, op het achterste deel van de veranda. Heb je je pompoenen nog niet opgehaald? Dit is de laatste week dat je je pompoenen kunt meenemen.
 
Op de tuinderij kunnen we ze helaas niet bewaren aangezien pompoenen vorstvrij bewaard moeten worden. De pompoenen staat voor jullie gepland voor de maanden november en december. Uiteraard bepaal je zelf wanneer je je pompoen eet 😉 maar dan weet je voor welke periode de pompoenen ingeroosterd zijn. Voor elke volwassen abonnee zijn er drie grote en twee kleine pompoenen. 
 
Pompoenen kun je het beste bewaren bij 15 graden, in een droge ruimte met goede ventilatie. De pompoenen leg je beter niet tegen elkaar aan. Mocht er toch een pompoen bederven dan bederven de andere pompoenen namelijk ook.
 

Gado gado met sperziebonen en meiraapjes, in kokos- pindasaus

Ingrediënten:
– 100 gram sperziebonen
– 25 gram taugé
– 2 meiraapjes
– 90 ml kokosmelk
– 2 eieren
– 1/2 zakje Javaanse wokpasta
– 100 gram pindakaas (100% pinda, geen toevoegingen)
– 2 el ketjap manis
– 1 tl samnbal
– 1/4e groentenbouillon
– zout en peper naar smaak
 
Dop de bonen en snijd ze doormidden. Breng in een pan met deksel water aan de kook. Kook de sperziebonen met de eieren, met een snuf zout. Haal na 5 minuten de eieren uit de pan en voeg de in blokjes gesneden meiraapjes toe en kook nog 2 minuten. Giet daarna af. Bak de Javaanse wokpasta in een steelpan op middelhoog vuur totdat hij begint te geuren. Voeg de kokosmelk toe en kook een 1 minuut. Zet het vuur daarna lager en voeg de ketjap, bouillon, sambal en pindakaas toe en meng het geheel goed. Breng op smaak met peper en zout en laat de saus een paar minuten indikken op laag vuur. Pel de eieren en halveer ze. Eet de gado gado bijvoorbeeld met rijst.  
en breng op smaak met zout en peper.

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *