OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 21)
Deze week keuze uit…
Paksoi
Tatsoi
Radijs (nieuw!)
Courgette geel & groen
Rode biet Cylindra (nieuw!)
Herfstwortel (nieuw!)
Snijbiet
Rucola
Raapstelen
Nieuw Zeelandse spinazie
Sperziebonen groen
Stokbonen groen en paars
Bladmosterd
Palmkool
Peper (op=op)
Knoflook (op=op)
Stengelui
Kruiden: koriander, peterselie, basilicum rood & groen (op=op), salie, oregano, tijm
Fruit: herfstframboos
LOSSE VERKOOP
Groenten: courgette, Nieuw Zeelandse spinazie , sperziebonen (stam), stengelui (afrekenen via online Veldwinkel)
Bloemen: veldbloemen boeket & zonnebloemen! (Bestel een boeket of losse bloemen via bloemen@tuinderijdeveldhof.nl)
*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***
Wat een prachtige nazomer! De groenbemesters zijn gezaaid in het voedselbos en de allerlaatste najaarsgroenten zijn voor dit oogstseizoen gezaaid, o.a. spinazie en raapstelen. Alle groenten voor dit najaar zijn in de afgelopen weken gezaaid en geplant. Gewassen zoals boerenkool en spruiten zijn zelfs al in mei voorgezaaid en in juni geplant. De groeikracht voor de planten wordt nu snel minder. Het najaar is als tuinder het moeilijkst te plannen, een gewas dat niet goed opkomt kan meestal niet nog een keer gezaaid worden omdat het te laat in het seizoen is. Dit seizoen lijkt alles goed op te komen. Wel zien we nu een nieuwe lichting rupsen die aan de kolen knaagt. Meestal zien we de rupsen alleen in het voorjaar. Maar door de relatief koele zomer en warme nazomer zijn sommige dieren en planten aan een ‘tweede lente’ begonnen. Ook diverse fruitbomen beginnen weer bloesems te maken. In dit seizoen is het beter wanneer de groeikracht naar de wortels van de bomen gaat; daarom verwijderen wij de bloesems.
Gado gado met sperziebonen, courgette en Nieuw Zeelandse spinazie, in kokos- pindasaus
Ingrediënten:
– 100 gram sperziebonen
– 25 gram taugé
– 2 kleine courgettes
– 1 handje NZ spinazie (alleen het blad)
– 90 ml kokosmelk
– 2 eieren
– 1/2 zakje Javaanse wokpasta
– 100 gram pindakaas (100% pinda, geen toevoegingen)
– 2 el ketjap manis
– 1 tl samnbal
– 1/4e groentenbouillon
– zout en peper naar smaak
Dop de bonen en snijd ze doormidden. Breng in een pan met deksel water aan de kook. Kook de sperziebonen met de eieren, met een snuf zout. Haal na 5 minuten de eieren uit de pan. Giet 2 minuten daarna de boontjes af. Bak de Javaanse wokpasta in een steelpan op middelhoog vuur totdat hij begint te geuren. Voeg de in blokjes gesneden courgette en fijngesneden NZ spinazie toe. Voeg de kokosmelk toe en kook een 1 minuut. Zet het vuur daarna lager en voeg de ketjap, bouillon, sambal en pindakaas toe en meng het geheel goed. Breng op smaak met peper en zout en laat de saus een paar minuten indikken op laag vuur. Pel de eieren en halveer ze. Eet de gado gado bijvoorbeeld met rijst en breng op smaak met zout en peper.
Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.