Deze week op De Veldhof (woensdag 13 t/m zondag 17 september)

OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 19)

Deze week keuze uit…

Pompoen (neem deze week je pompoenen mee naar huis!)

Courgette geel & groen

Rode biet

Snijbiet

Meiraap

Rucola

Raapstelen

Nieuw Zeelandse spinazie

Sperziebonen groen & geel

Stokbonen groen en paars (nieuw!)

Bladmosterd

Palmkool

Cherrytomaat (op=op)

Peper

Prei (op=op)

Ui (op=op)

Knoflook

Stengelui  

 

Kruiden: koriander, peterselie, basilicum rood & groen, salie, oregano, tijm

Fruit: herfstframboos  

 

Bloemen: veldbloemen boeket & zonnebloemen! (Bestel een boeket of losse bloemen via bloemen@tuinderijdeveldhof.nl)

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


 
Op de tuin.. 
Na een weer zeer hete week staat de tuin er goed bij. De stokbonen hebben een groeispurt doorgemaakt en die kunnen vanaf deze week geoogst worden. Ook de courgette planten blijven vruchten geven en de pompoenen die in het veld lagen zijn goed ingedroogd en mogen deze week mee naar huis genomen worden. Onder vliesdoek in het veld hebben de eerste paksoi en tatsoi een goede groei doorgemaakt en deze kunnen waarschijnlijk volgende week al geoogst worden. Deze week halen wij de laatste tomatenplanten uit de kas om ook daar de najaarsgroenten te zaaien.
 
In het voedelbos is gemaaid en worden volgende week de groenbemesters ingezaaid. Zelf was ik (Valérie) vorige week geveld door een zonnesteek maar afgelopen donderdag hebben de vrijwilligers ondanks mijn afwezigheid en de hitte toch samen op de tuin gewerkt en een nieuwe laag op het lekkende dak van de kantine kunnen leggen en klussen op de tuin opgepakt. 
 

 
Groene tomaten oogsten (chutney)
Deze woensdag kun je de laatste tomaten oogsten. Je mag ook de groene tomaten oogsten om chutney van te maken. Donderdagochtend halen we de planten er uit en dan kun je de laatste groene tomaten terugvinden in de kast.
 
Pompoenen mee naar huis nemen
Alle pompoenen zijn geoogst en liggen op de veranda te drogen. Neem je deze week je aandeel pompoenen mee naar huis? Op de tuinderij kunnen we ze helaas niet bewaren aangezien pompoenen vorstvrij bewaard moeten worden. De pompoenen staat voor jullie gepland voor de maanden november en december. Uiteraard bepaal je zelf wanneer je je pompoen eet 😉 maar dan weet je voor welke periode de pompoenen ingeroosterd zijn. Voor elke volwassen abonnee zijn er drie grote en twee kleine pompoenen. 
 
Pompoenen kun je het beste bewaren bij 15 graden, in een droge ruimte met goede ventilatie. De pompoenen leg je beter niet tegen elkaar aan. Mocht er toch een pompoen bederven dan bederven de andere pompoenen namelijk ook. 
 

 
Oogstfeest, zondag a.s.
Komende zondag is het jaarlijkse oogstfeest. Iedereen die zich daar voor aangemeld heeft ontvangt vanmiddag meer informatie hierover, per mail. Heb je je nog niet aangemeld en wil je alsnog aanschuiven? Je bent welkom. Graag je aanmelding via info@tuinderijdeveldhof.nl 
 

 


Pasta met palmkool (Cavolo nero)

Ingrediënten:
– 400 gram palmkool 
– 2 tenen knoflook
– handje verse bieslook, peterselie en basilicum
– 1/2 citroen
– 200 ml (plantaardige) room
– 100 gram (vegetarische) spekjes
– olijfolie
– zout en peper naar smaak
– 100 gram pasta
 
Snijd het blad van de palmkool los van de nerf. (De nerf is niet eetbaar.) Snijd Het blad in kleine stukken. Fruit eerst de klein gesneden knoflook op hoog vuur in een wok en voeg daarna de stukjes palmkool toe en wok deze mee totdat alles knapperig is. Zet het vuur daarna laag en voeg room en spekjes toe. Laat dit sudderen totdat de spekjes gaar zijn en de palmkool zacht. Voeg het sap van de halve citroen en de verse kruiden toe en breng op smaak met zout en peper. 

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *