Deze week op De Veldhof (woensdag 6 t/m zondag 10 september)

OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 18)

Deze week keuze uit…

Courgette geel & groen

Rode biet

Snijbiet

Meiraap

Rucola 

Raapstelen (nieuw!)

Nieuw Zeelandse spinazie

Sperziebonen groen & geel

Bladmosterd

Palmkool (nieuw!)

Cherrytomaat

Paprika (op=op)

Peper

Prei (op=op)

Ui (nieuw!)

Knoflook

Stengelui

 

Kruiden: koriander, peterselie, basilicum rood & groen, salie, oregano, tijm

Fruit: herfstframboos 

 

Bloemen: veldbloemen boeket & zonnebloemen! (Bestel een boeket of losse bloemen via bloemen@tuinderijdeveldhof.nl)

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


 
Op de tuin.. 
Wederom een hete week. En voor sommige gewassen uitdagend. Raapstelen schieten bijvoorbeeld snel door bij te hoge temperaturen. En ook al lijken de raapstelen nu nog wat klein, beter beginnen we nu al met het oogsten om doorschieten te voorkomen. Na een eerste keer afsnijden kan de plant zich daarna weer goed ontwikkelen, bij (volgende week) normalere temperaturen, om een tweede keer gesneden te worden.
 
Deze week wordt er weer veel geschoffeld en onkruid gewied, daar is het ideaal weer voor. We beginnen om 7 uur zodat de warmte nog goed te verdragen is. Een aantal teeltbedden is weer geklepeld. De voedingsstoffen die uit de geklepelde gewassen vrijkomen verrijken de bodem. Volgende week zaaien we daar een laatste ronde raapstelen en spinazie.
 
Deze week wordt er in het voedselbos gemaaid en zodra het weer gaat regenen zaaien we een groenbemester zodat de bodem en de bomen goed gevoed worden en insecten aangetrokken worden. Alle bomen krijgen dan ook een paar scheppen compost. De nieuwe aanplant in het voedselbos ontwikkelt zich goed.
 
Tot slot leggen wij deze week een laag EPDM over het dak van de kantine. Twee jaar geleden mochten wij dit houten gebouw op wielen (vier delen op trailers) ophalen en daarvoor moest het dak doorgesneden worden. Na het evrplaatsen en weer in elkaar zetten op De Veldhof kregen we de naden in het dak niet meer goed dicht. Ook diverse experts konden de lekkages niet verhelpen. Daarom leggen wij nu een waterdichte laag er overheen die aangesloten wordt op het dak van de nieuwe veranda. Op het dak van de veranda komt komend voorjaar een bloemendak.
 

 
Rondleiding op De Veldhof, zondag a.s. (10 september), 10 – 12 uur
Zondag a.s. verzorg ik (Valerie) een rondleiding op De Veldhof waarin ik vertel hoe onze tuin is ontworpen, hoe we met de Permacultuur principes werken en hoe onze CSA werkt. Ken je mensen die interesse hebben om de rondleiding te volgen, dan is het fijn om dit bericht met ze te delen. Vooraf aanmelden is gewenst.
 

 
Even voorstellen.. nieuwe stagiaire Marousia!

“Ik ben Marousia. Ik ben 32 jaar en woon in Deventer. Afgelopen maanden heb ik op de donderdagen als vrijwilliger bij de Veldhof gewerkt en sinds augustus loop ik stage bij de Veldhof. Volgende week begin ik met de deeltijdopleiding aan de Warmonderhof.

Ik heb jaren gedroomd over voedselbossen. Ik heb twee van Valérie haar cursussen gevolgd en inmiddels ook de Permacultuur jaaropleiding bij Taco Blom afgerond. Ondertussen wilde ik niet terug naar mijn kantoorbaan. Ik wilde iets met natuur, maar wist niet wat. Tot ineens het kwartje viel om de Warmonderhof te gaan doen. Mijn droom is om meer natuur in Nederland te realiseren. De combinatie van natuur en voedselproductie vind ik interessant en kansrijk.

Verder werk ik graag met paarden, ik geef les op een paardenschool, en ik houd van schilderen, bouw een tiny house, ben veel met duurzaamheid bezig, vind psychologie interessant en spreek veel met vrienden af.”

Welkom Marousia! (foto met kruiwagen vol courgette)

 

 


Meiraapjes met kruidenolie en feta

Ingrediënten:
– 4 meiraapjes
– 2 tenen knoflook
– handje verse bieslook, peterselie en basilicum
– 1/2 citroen
– 75 gram feta
– olijfolie
– zout en peper naar smaak
 
Was de meiraapjes en snij ze in stukken. Giet een scheut olijfolie in een wok en wok een paar minuten op hoog vuur de fijngesneden meirapen, samen met de fijngesneden knoflooktenen. Zet het vuur laag en blus met het sap van een halve citroen. Zet het vuur uit en meng de fijngesneden kruiden er door heen. Voeg naar smaak peper en zout toe. Na het opdienen brokkel je de feta er over heen.

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *