Deze week op De Veldhof (woensdag 4 t/m zondag 8 oktober)

OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 22)

Deze week keuze uit…

Sla (nieuw!)

Paksoi

Radijs

Courgette geel & groen

Rode biet Cylindra

Herfstwortel

Snijbiet

Rucola

Raapstelen

Meiraap (nieuw!)

Nieuw Zeelandse spinazie

Sperziebonen groen

Stokbonen groen en paars

Palmkool

Knoflook (op=op)

Stengelui

 

Kruiden: koriander, peterselie, basilicum rood & groen (op=op), salie, oregano, tijm

Fruit: herfstframboos  

 

LOSSE VERKOOP

Groenten: courgette, Nieuw Zeelandse spinazie , sperziebonen (stam), stengelui (afrekenen via online Veldwinkel)

Bloemen: veldbloemen boeket & zonnebloemen! (Bestel een boeket of losse bloemen via bloemen@tuinderijdeveldhof.nl)

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


 
Op de tuin.. 
Het is oktober en we kunnen nog volop courgette en boontjes oogsten. De oudste courgetteplanten hebben we deze week geklepeld (fijngehakseld). Al het organisch materiaal voedt de bodem. In de komende weken planten we daar uien en knoflook. De jongere courgetteplanten blijven vruchten maken. Bij veel gewassen kunnen we nu blijven oogsten tot de eerste nachtvorst. Denk aan Nieuw Zeelandse spinazie, courgette en boontjes. De gewassen die een beetje nachtvorst verdragen (oa bietjes, radijs, raapstelen en meiraap) dekken we tzt af met vliesdoek zodat we de oogstperiode voor die gewassen kunnen verlengen. Deze week en volgende week kunnen we ook de laatste sla oogsten. 
 
Vakantie Valérie 
De komende drie weken (oogstweken 23, 24, en 25) ben ik op vakantie. In de zomerperiode kan ik nooit lang op pad. Als seizoenswerker mag ik (met vrijstelling van school) met mijn gezin twee weken buiten de reguliere vakanties om op vakantie, wat wij combineren met de herfstvakantie. Een mooie periode om op pad te gaan aangezien de meeste klussen op de tuinderij gedaan zijn en we een rustigere periode tegemoet gaan. Alles is gezaaid en geplant voor de laatste maanden van het oogstseizoen en we schakelen nu over naar onderhoudsklussen zoals het snoeien van de hagen e.d. In de periode dat ik er niet ben zijn stagiaire Marousia en vele vrijwilligers wel op de tuinderij. In geval van vragen, elke donderdag kun je ze aanspreken.  
 
De komende drie weken ontvang je een wat meer summiere oogstbericht met enkel het overzicht met de oogsten groenten.  
 
 
 
 
 
 

Taco’s met gegrilde meiraapjes en radijs

Ingrediënten:
– 600 gram meiraapjes
– 12 radijsjes
– 1 handje peterselie
– 5 stengels bosui
– 4 eetlepels (plantaardige) kwark
– 2 eetlepels mayonaise
– 1 eetlepel mosterd
– 1 blikje mais
– 1 theelepel gerookt paprikapoeder
– 100 gram (vegetarische) spekjes
– 12 taco schelpen
– zout en peper naar smaak
 
Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de meiraapjes in kleine blokjes en meng ze met de olie en het gerookte paprikapoeder en een snufje zout. Schep de meiraapjes samen met de spekjes in een ovenschaal en grill ze 25 minuten in de hete oven. Rasp de radijsjes, hak de peterselie fijn en snijd de bosuitjes in dunne ringen. Meng dit met de kwark, mayonaise, mosterd en uitgelekte mais. Verwarm de taco schelpen de laatste 5 minuten bij de raapjes in de oven. Vul de schelpen met de verschillende mengsels.  

Voor recepten per groente: zie De Wassende Maan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *