Deze week op De Veldhof (woensdag 8 t/m zondag 12 november)

OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 27)

Deze week keuze uit…

Aardpeer

Chinese kool (op=op)

Tatsoi (op=op)

Boerenkool groen en paars (nieuw!)

Rode biet Cylindra

Rucola (op=op)

Raapstelen

Meiraap (op=op)

Prei

Nieuw Zeelandse spinazie

Groen blad witlof (zie toelichting onderstaand)

Asia salat / mesclun (nieuw!)

Veldsla

Palmkool

Winterwortel

Stengelui

 

Kruiden: koriander, peterselie, salie, oregano, tijm

Fruit: herfstframboos  

 

LOSSE VERKOOP Bloemen: veldbloemen boeket & zonnebloemen! (Bestel een boeket of losse bloemen via bloemen@tuinderijdeveldhof.nl)  

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***

 


DE LAATSTE OOGSTWEKEN

Afgelopen weekend ondervonden wij de kracht van een herfststorm. Een aantal boerenkool- en spruitkoolplanten waaide om. De tunnelkas ondervond gelukkig geen schade door de storm, mede door de fijne ligging achter de houtwal. Deze week ruimen we de materialen op die niet meer nodig zijn, schoffelen we de teeltbedden die nu leeg zijn en vullen we de voedingsstoffen aan met een laag compost. Ondanks dat er nog geen echte vorst is geweest staat vanaf deze week de boerenkool op de oogstlijst. Mocht er wat spint onder het blad zitten, dat kun je makkelijk verwijderen door het blad een uurtje in een bak met koud water te zetten. De paarse boerenkool kleurt trouwens groen tijdens het koken.

OOGSTINSTRUCTIES

Nogmaals het verzoek om de oogstinstructies op de bordjes goed te lezen. Bij de wortelbedden is het fijn als je de (te) kleine wortels terug stopt in de grond of tijdens het oogsten tegenhoudt met je hand zodat ze in de grond blijven zitten. Het kweken van wortels is een intensief proces. De zaden ontkiemen namelijk langzaam en de plantjes zijn in eerste instantie heel fijn. Onkruiden groeien sneller en bij het uittrekken van onkruid komt de wortel vaak mee de grond uit. Daarom wieden wij vele malen per wortelteelt. Een precisiewerk waar veel tijd in gaat zitten. Naast de hoeveelheid werk is het jammer als de kleine wortels niet door kunnen groeien en gaat er te veel verloren. Bij het snijden van de veldsla is het fijn als je de hele plant oogst en niet de onderste blaadjes laat zitten. Een volgende oogster gaat die blaadjes namelijk niet meer oogsten en dat betekent dat de helft van de veldsla verloren gaat. Dank alvast!

GROEN BLAD WITLOFPLANT

Het groene blad van de witlof plant staat op de oogstlijst. Voor mensen die van bitter houden. Dit blad is geen groenlof maar je kunt het blad wel als andijvie bereiden! De witlof plant blijkt helaas niet geschikt om witlof van te trekken. Komend jaar kiezen wij hiervoor een ander ras zodat we einde seizoen iedereen een emmer met witlofwortels mee naar huis kunnen geven en je thuis je witlof kunt trekken.


PLANTDAG TREEVEMBER, VRIJDAG 24 NOVEMBER

Op vrijdag 24 november planten we een nieuwe lichting fruitbomen en onderbegroeing in het voedselbos op De Veldhof. Deze planten worden gedoneerd via de actie Treevember, van The Pollinators. Stichting Levende Grond heeft meegedaan aan deze mooie actie, om ons voedselbos op De Veldhof verder in te planten en een start te maken met het vrijmaken van de grond van De Veldhof. En heeft inmiddels een erg mooi bedrag opgehaald van ruim € 3.700,-!

Wil jij ook meehelpen? De actie is verlengd en loopt tot eind november. Doneren kan dus nog steeds/of help mee met planten op vrijdag 24 november 🌸 

Alle info over de actie en doneren gaat via deze website: https://www.actie.thepollinators.org/fundraisers/anna-van-der-maas

Kom je vrijdag 24 november helpen met planten? Dan is het fijn als je je aanmeldt via info@stichtinglevendegrond.nl 

 

KERSTBORREL OP WOENSDAG 20 DECEMBER

Op woensdag 20 december sluiten we graag het seizoen met je af. Vanaf 14 uur ben je welkom voor gluehwein, warme chocolademelk en een gezellig vuurtje.


BOERENKOOL PANNENKOEKEN
 
– 300 gram boerenkool, gesneden, zonder nerf
– 100 gram stengelui
– 3 eieren
– 600 ml (plantaardige) melk
– 50 gram (plantaardige spekjes)
– 400 gram bloem
– 3 eetlepel zonnebloemolie
– 2 takjes tijm
 

Kook de boerenkool op laag vuur in weinig water in 10 min. gaar. Verhit een koekenpan en bak de spekblokjes in 6 min. uit. Snipper ondertussen de stengelui en voeg deze halverwege toe. Klop de eieren los en meng met de melk en het bloem tot een dik en glad beslag. Breng op smaak met peper en zout en voeg de fijngesneden tijm toe. Giet de boerenkool af in een vergiet, laat afkoelen en druk het overtollige vocht eruit. Roer de boerenkool, spekblokjes en stengelui met het braadvet door het beslag. Laat het beslag 15 min. rusten.

Verhit 1 el olie in een pan met antiaanbaklaag. Schep 3 bergjes beslag in de pan en bak de pannenkoekjes op middelhoog vuur in 6 min. gaar. Keer halverwege. Houd de pannenkoekjes warm op een bord onder een omgedraaid bord. Herhaal tot het beslag op is. Serveer warm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *