Deze week op De Veldhof (woensdag 29 mei t/m zondag 2 juni)

OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 4)

Deze week keuze uit…

Rode en groene eikenbladsla (op=op)

Bataviasla & rode kropsla

Andijvie

Chinese kool (nieuw!)

Paksoi

Koolrabi (op=op)

Peultjes (nieuw!)

Rode biet

Raapstelen (nieuw teeltbed!)

Spinazie (op=op)

Radijs

Rucola (op=op)

Bladmosterd (op=op)

Inmaken & invriezen (extra oogsten, voor leden): spinazie, andijvie, rucola, bladmosterd, paksoi, Chinese kool

Kruiden: salie, oregano, tijm, bieslook, koriander (nieuw!)

 

Losse verkoop: Bataviasla, andijvie, paksoi, kruiden ***

Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


OP DE TUIN….

Het blijft maar regenen. Op zich heel fijn voor de nieuwe aanplant in het voedselbos waar ook de groenbemesters nu heel hard groeien, maar tegelijkertijd ook een explosie aan onkruid en inmiddels ook wat meer slakken dan in andere jaren. De vraat door slakken valt tot nu toe heel erg mee maar bijvoorbeeld de Chinese kool vinden met name de naaktslakken wel aantrekkelijk. De Chinese kool ziet er van buiten niet zo aantrekkelijk uit maar de krop aan de binnenkant is helemaal in orde. Hopelijk genieten jullie dus wel van de Chinese kool. Vandaag hebben we de nieuwe lichting peper en paprika planten er al tussen geplant. Ook tussen de bietjes en koolrabi vind je nieuwe planten zoals tomaten. Bij het oogsten graag er op letten dat je de nieuwe plant niet beschadigt. En om de nieuwe planten de ruimte te geven (en doorschieten ligt ook op de loer) mag je deze week extra paksoi en Chinese kool meenemen om in te vriezen. Door de groenten bijvoorbeeld te wokken en daarna in te vriezen kun je ze op een later moment verwerken in een frittata of curry. 

Kom je naaktslakken tegen tijdens het oogsten? Je helpt ons (en jouw later te oogsten groenten) door de naaktslakken te verwijderen en het bos in te gooien. Uiteindelijk komen ze wel weer terug gewandeld maar dat geeft onze planten toch net een groei voorsprong. 

De aardappelplanten groeien goed. Ook dit jaar zijn er weer Coloradokevers maar tot nu toe zijn deze makkelijk te vangen en hebben zij nog geen schade aangericht aan het loof. Nu leggen de kevers wel heel veel eitjes en wanneer die uitkomen kan het zomaar gedaan zijn met het loof maar tot nu toe groeien de planten snel en is er hoop op een goede aardappeloogst. De Coloradokever heeft geen natuurlijke vijand (de aardappel is namelijk niet inheems) en dat maakt dat de Coloradokever lastig tegen te houden is. Wij verwijderen de kevers met de hand. Het vele vocht is trouwens ook niet bevorderlijk voor de aardappels, er kan dan makkelijk schimmel in komen. De afwatering is goed op de tuin en de schimmel is nog niet gezien. Hopelijk blijft dat zo.

De fruitbomen dragen (ondanks de late vorst!) dit seizoen veel vruchten, met name de pruimenbomen. Ook de aalbessen, kruisbessen, Japanse wijnbes en zomerframboos zijn veelbelovend. 

 
 

 

 


Recept van de week: voorjaars gazpacho van radijsblad en raapstelen

Benodigdheden gazpacho

  • een flinke bos radijs, met blad
  • een flinke bos raapstelen en/of rucola
  • een bosje kervel
  • een grote (zoete) aardappel of pastinaak
  • twee grote uien of een bosje lente ui
  • verse kruiden, in dit geval zoals salie, oregano en daslook
  • een klein scheutje olijfolie
  • twee blokjes knoflookbouillon

Haksel de ui of bosui. Als je lente ui gebruikt, houd dan iets achter van de stengels want dat kun je straks gesneden als garnering over de soep strooien. Fruit de ui in een klein scheutje olie. Was het radijsblad en de raapstelen en/of rucola. Rucola is wat pittiger van smaak dan raapsteel, als je de smaak iets wilt verzachten is het goed om straks meer kervel toe te voegen. Voeg het radijsblad en de raapsteel of rucola toe en bak kort mee. Voeg één liter kokend water toe en voeg de aardappel of pastinaak en de bouillon toe. Laat het op laag vuur koken totdat de aardappel of pastinaak gaar is. Haal de pan van het vuur, voeg de kervel en de kruiden toe en wat versgemalen peper. Met een staafmixer pureer je de soep totdat hij helemaal glad is. Vind je de soep te dik, voeg dan een klein beetje kokend water toe. Laat de soep afkoelen en serveer met gesneden radijsstukjes en gesneden bosui.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *