Deze week op De Veldhof (woensdag 5 t/m zondag 9 juni)

OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 5)

Deze week keuze uit…

Bataviasla & rode kropsla

Andijvie (nieuw teeltbed!)

Venkel (nieuw!)

Chinese kool

Koolrabi (op=op)

Peultjes 

Rode biet (nieuw teeltbed!)

Raapstelen (laatste week!)

Radijs (op=op)

Rucola (op=op)

Bladmosterd (op=op)

Ui (nieuw!)

 

Inmaken & invriezen (extra oogsten, voor leden): andijvie, rucola, bladmosterd, Chinese kool

Fruit: rode aalbes

Kruiden: salie, oregano, tijm, bieslook, koriander 

Losse verkoop: Bataviasla, andijvie, kruiden, rode aalbes

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


OP DE TUIN….

Na de vele regen staan de grassen weer hoog in de paden. Na twee droge dagen leek het ons gisteren dan ook een zeer geschikt moment om de paden te maaien. Helaas, een gebroken moer gooide roet in het eten dus eerst naar de werkplaats voor reparatie en hopelijk volgende week een rondje maaien.

Bij de aalbessen staan veel brandnetels. Die laten we deels staan omdat daar nu de rupsen van de dagpauwoog op rusten en deels zodat de vogels de aalbessen niet te snel ontdekken en voor onze neus opeten. Wil je aalbessen plukken, denk dan aan bedekkende kleding en/of handschoenen. 

 
 

 

 


Recept van de week: Italiaanse gegratineerde venkel met verse tijm
  • 2 kleine venkelknollen
  • scheut Pernod (optioneel)
  • 30 gram geraspte boter
  • 3 eetlepel Parmezaan
  • 2 takjes verse tijm

Snijd al het loof van de venkel. Was de knol en snijd in de lengte in dikke plakken van ongeveer 1 cm. De stengels snij je in grove delen. Lag de plakken en de stengels in een kookpan met zoveel water dat ze net bedekt zijn. Voeg eventueel een scheutje Pernod toe. Breng aan de kook, zet het vuur daarna laag en laat een minuut of 6 koken tot de plakjes beetgaar zijn. Laat alle venkel delen uitlekken. Verwarm de oven op 200 graden. Vet een ovenschaal om met olijfolie en leg de plakken en stelen er daksgewijs in en leg de fijngehakte verse tijm tussen de delen. Verspreid de boter en de Parmezaan er over heen en zet ene kwartiertje in de oven. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *