OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 11)
Deze week keuze uit…
Groene & rode eikenbladsla
Aardappel Vitabella
Venkel
Courgette
Komkommer (in de kast!)
Gele cherrytomaat (nieuw; in de kast!)
Rode biet
Snijbiet
Spitskool (nieuw!)
Nieuw Zeelandse spinazie (nieuw!)
Selderij
Stengelui
Knoflook
Inmaken & invriezen (extra oogsten, voor leden): snijbiet, peterselie, rode aalbes, witte aalbes
Fruit: rode aalbes, zomerframboos, witte aalbes, pruimen, Japanse wijnbes (nieuw!)
Kruiden: salie, oregano, tijm, koriander, peterselie, bieslook, paarse en groene basilicum
Losse verkoop: snijbiet, groene & rode eikenbladsla, kruiden, rode aalbes, witte aalbes, snijbloemen uit Ingrid’s bloementuin
*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***
OP DE TUIN….
De eerste cherrytomaatjes zijn rijp. De rijpe tomaatjes leggen we voor je in de kast. Binnenkort volgen de rode cherry tomaten en pruimtomaten. Ondanks het vele vocht groeien de tomaten goed en is er geen schimmel. De courgetteplanten hebben helaas wel wat schimmel in het blad. Dat knippen we weg. Tegelijkertijd hebben we nieuwe courgetteplanten voorgezaaid die het kunnen overnemen wanneer de eerste lichting planten te veel schimmel heeft (en afsterft). Vorig jaar heeft de eerste lichting courgetteplanten tot aan de eerste vorst (!) heel veel courgettes geleverd maar de combinatie met veel vocht verkort de levensduur van deze planten aanzienlijk. Ook de Japanse wijnbes is rijp en mag geplukt worden. Dit jaar heel veel heerlijke vruchten.
Vorige week hebben wij veel onkruid uitgetrokken en neergelegd als mulch, op de teeltbedden. Ook of juist bij veel neerslag is het verstandig om veel te mulchen. Daarmee voorkom je dat de harde regens de grond verdichten. De pompoenen hebben compost gekregen en beginnen nu goed te groeien. De laatste kapucijnerplanten zijn verwijderd en als mulch tussen de boerenkool neergelegd (veel stikstof!) en de laatste stokbonen zijn geplant.
Stagiaire Marousia heeft haar stage afgerond op De Veldhof en we wensen haar heel veel geluk op haar nieuwe stageadres!
Morgen worden alle paden weer gemaaid zodat we overal goed bij kunnen. Het maaien is met de hoeveelheid neerslag moeilijk bij te houden.
Potluck diners en meewerkdagen op De Veldhof
De komende tijd organiseren we weer een aantal ontmoetingen op de tuin, om samen te genieten van de overvloed. Op vrijdag 9 augustus organiseren we een potluck diner. Vanaf 18 uur. Iedereen is welkom. Hoe werkt een potluck maaltijd? Iedereen maakt een gerecht en neemt wat te drinken mee en dat delen we met elkaar op de tuin. Neem je ook een stoel, bord en bestek mee? En op zondag 15 september organiseren we een oogstfeest met dit jaar niet alleen een potluck diner maar ook wat activiteiten eerder op de middag. Daarover binnenkort meer informatie. Fijn als je 15 september alvast noteert, wees welkom!
Op vrijdag 6 en zaterdag september twee meewerk/klusdagen. Dan knappen we de container op en betimmeren deze oa aan de buitenkant zodat de container een natuurlijke uitstraling krijgt. De kantine krijgt een mooie groentint. En we pakken wat klussen op in de tuin zoals compost uitrijden. Heb je zin om te komen helpen met klussen, verven of in de tuin werken? Fijn als je je aanmeldt via info@tuinderijdeveldhof.nl
Vakantieperiode
De vakantieperiode is aangebroken. Ga je deze zomer op vakantie en wil je je abonnement doorgeven aan buren of vrienden? Fijn als je vooraf je vervangers rondleidt over de tuin, de oogstinstructies in de kast laat zien en de vakindeling. En natuurlijk de weekmailing doorstuurt. Geef je je abonnement niet door dan kun je er voor kiezen om aan het einde van het oogstseizoen maximaal twee weken in te halen.
- 10 snijbiet stengels, inclusief blad
- 2 handjes NZ spinazie (zonder stengel)
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 2 takjes verse tijm
- 100 gram verse basilicum
- 100 gram geraspte oude kaas
- 3 eieren
- 100 ml (plantaardige) melk
- 1 pakje bladerdeeg
Fruit de ui en knoflook in de pan met de fijngesneden snijbiet stengels, op hoog vuur. Na een paar minuten zet je het vuur laag en voeg je het fijngesneden snijbiet blad en de NZ spinazie toe en laat je het een paar minuten stoven. Vet een ovenschaal in en leg het bladerdeeg op de bodem en tegen de zijkanten. Leg het groentemengsel in de schaal. Kluts de eieren en meng met de melk en de fijngesneden kruiden. Voeg eventueel peper en zout toe en giet over het groentenmengsel. Strooi de kaas er over heen en zet ongeveer 40 minuten in de oven op 180 graden.