Deze week op De Veldhof (woensdag 10 t/m zondag 14 juli)

OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 10)

Deze week keuze uit…

Groene eikenbladsla

Rode eikenbladsla (nieuw!)

Aardappel Vitabella (nieuw!)

Venkel (nieuw bed)

Koolrabi (op=op) 

Tuinbonen (op=op)

Kapucijners (alleen woensdag nog!)

Courgette

Komkommer (in de kast!)

Rode biet

Snijbiet

Selderij (nieuw!)

Ui (op=op)

Stengelui 

Knoflook

 

Inmaken & invriezen (extra oogsten, voor leden): snijbiet, peterselie, rode aalbes, witte aalbes

Fruit: rode aalbes, taybes (op=op) zomerframboos, kruisbes (op=op), witte aalbes, pruimen

Kruiden: salie, oregano, tijm, koriander, peterselie, bieslook, paarse en groene basilicum

 

Losse verkoop: snijbiet, groene eikenbladsla, kruiden, rode aalbes, witte aalbes, snijbloemen uit Ingrid’s bloementuin

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


OP DE TUIN….

Vorige week is de container bezorgd. Een donatie van speeltuin De Bolderhoek waar de container niet meer gebruikt werd. Boschloo heeft met een kraan de container losgewrikt en opgetild, die stond namelijk krap geparkeerd tussen bos en gebouw en vervolgens op een platte kar met een trekker naar onze tuin vervoerd. Ter plekke is de grond geegaliseerd en is de container op tegels geplaatst, naast de kantine. Nu nog mooi blauw. Begin september organiseren we een meewerkdag. Dan knappen we de deuren op, deze sluiten nu niet goed. En betimmeren we de container aan de buitenkant zodat deze minder opvalt. In de container maken we kastenwanden en haken voor de schoffels, spades enz. Dank Bolderhoek voor deze mooie aanwinst!

Voor het transport van de container moest een stukje omheining tijdelijk verwijderd worden, naast het ijzeren hek. Bij het herstel van de omheining is de kleine ingang (andere kant ijzeren hek) dichtgemaakt en kun je daar niet meer naar binnen. Hopelijk hebben we nu minder vraat door de reeen (zie mailing vorige week). Vanaf heden is de houten poort de enige entree.

Piepers rooien – graag onderstaande instructies lezen!

De eerste piepers kunnen geoogst worden! Vitabella is een middenvroeg ras en is ovaal van vorm. Het is een lekkere vastkokende aardappel met een gele vleeskleur. Bij deze het verzoek om grondig te oogsten en met je handen in de grond te woelen zodat alle aardappels gerooid worden. In het vroege voorjaar zien wij vaak op de aardappelbedden van vorig jaar veel nieuwe planten opkomen waar we ze niet willen hebben. Bij het rooien trek je voorzichtig aan het loof en maak je de aarde los met een riek. Daarna ga je met je handen de aarde in en oogst je alle aardappels van die plant. Het loof mag je achter je neerleggen, op het bed, waar al gerooid is. Begin niet in het midden met oogsten maar begin daar waar je voorganger is gebleven en rooi dan de eerstvolgende plant. De aardappels zijn per teeltbed in twee of drie rijen gepoot. Alle info over het rooien van de aardappels vind je ook op het bordje met oogstinstructies.

Inmaken rode en witte aalbessen

Voor wie rode en witte aalbessen wil inmaken, deze week zijn de bessen op hun mooist en de vogels hebben ze nog niet ontdekt. Wacht dus niet te lang en kom snel oogsten. Met name rode bessen zijn er in overvloed! Niet leden van de tuin zijn welkom om ook te komen oogsten, tegen betaling in de webwinkel.

Vakantieperiode

De vakantieperiode breekt aan. Ga je deze zomer op vakantie en wil je je abonnement doorgeven aan buren of vrienden? Fijn als je vooraf je vervangers rondleidt over de tuin, de oogstinstructies in de kast laat zien en de vakindeling. En natuurlijk de weekmailing doorstuurt. Geef je je abonnement niet door dan kun je er voor kiezen om aan het einde van het oogstseizoen maximaal twee weken in te halen.

 


Recept van de week:

Pasta met snijbiet en kapucijners

– 100 gram kapucijners

– 300 gram tagliatelle

– 1 grote ui (grof gesneden)

– 2 tenen knoflook (geperst)

– 1 el tomatenpuree & 150 ml tomatenblokjes

– verse tijm en bladpeterselie en 1 gedroogd laurierblaadje

– stuk kaas om te raspen

Pel en snipper de ui en de knoflook fijn. Fruit met een scheut olijfolie in een koekenpan. Voeg de tomatenpuree en bak ook even aan. Voeg de tomatenblokjes en het laurierblaadje toe en laat 10 minuten op middelhoog vuur sudderen. Af en toe roeren. Voeg de kapucijners toe en laat tien minuten sudderen op laag vuur. Kook ondertussen de tagliatelle en voeg deze (wanneer beetgaar) toe aan de saus. Haal het laurierblaadje er uit. Hak de peterselie en tijm fijn en meng deze door de pasta. Verder de pasta over de borden en rasp tot slot de kaas erover heen. Naar wens peper en zout toevoegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *