OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 12)
Deze week keuze uit…
Groene & rode eikenbladsla
Aardappel Vitabella
Sperziebonen (nieuw!)
Venkel
Courgette
Komkommer (in de kast!)
Gele & rode cherrytomaat (in de kast!)
Rode biet
Snijbiet
Spitskool
Nieuw Zeelandse spinazie
Selderij
Stengelui
Knoflook
Peper (nieuw!)
Inmaken & invriezen (extra oogsten, voor leden): snijbiet, peterselie, rode aalbes, witte aalbes
Fruit: rode aalbes, zomerframboos (op=op), witte aalbes, Japanse wijnbes
Kruiden: salie, oregano, tijm, koriander, peterselie, bieslook, paarse en groene basilicum
Losse verkoop: snijbiet, groene & rode eikenbladsla, kruiden, rode aalbes, witte aalbes, snijbloemen uit Ingrid’s bloementuin
*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***
OP DE TUIN…. KOM JE DONDERDAG HELPEN MET WIEDEN?
Door de vele regen is het een uitdaging om wortelgewassen te zaaien. Deze ontkiemen vaak traag en de onkruiden hebben een voorsprong. Het wieden van wortels is sowieso veel werk maar nu kunnen we wel wat extra handen gebruiken. Heb je zin om mee te helpen? Dat kan, donderdag a.s. tussen 9 en 14 uur. Aanmelden is niet nodig. Wel fijn als je drinkwater en lunch meeneemt. Graag tot donderdag!
Potluck diner, vrijdag 9 augustus
Op vrijdag 9 augustus organiseren we een potluck diner. Vanaf 18 uur. Iedereen is welkom. Hoe werkt een potluck maaltijd? Iedereen maakt een gerecht en neemt wat te drinken mee en dat delen we met elkaar op de tuin. Neem je ook een stoel, bord en bestek mee? Honden zijn helaas niet welkom.
Oogst in de kast
De eerste sperziebonen kunnen geplukt worden en ook de eerste rode cherrytomaatjes en peper zijn rijp. Bij een aantal gewassen die nu net op gang komen plukken wij de vruchten voor je en leggen we ze in de kast. Om te voorkomen dat ze te klein of onrijp geoogst worden. Zodra de planten goed op gang zijn gekomen en meer produceren mag je zelf oogsten.
Benodigdheden
- 1 bosje stengelui
- 3 bossen Nieuw Zeelandse spinazie
- 3 tenen knoflook
- verse peterselie en bieslook
- 500 ml (plantaardige) yoghurt (uit laten lekken)
- olijfolie, paprikapoeder, peper en zout
Fruit de fijngesneden stengelui en knoflook een paar minuten in hete olie. Voeg de grofgesneden spinazie (zonder steel) toe en laat deze met het deksel op de pan (laag vuur) gaar worden. Laat de spinazie afkoelen en roer daarna de uitgelekte yoghurt en fijngesneden kruiden er door heen.