Deze week op De Veldhof (woensdag 3 t/m zondag 7 juli)

OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 9)

Deze week keuze uit…

Groene eikenbladsla

Andijvie

Venkel (op=op)

Chinese kool (laatste week)

Koolrabi

Tuinbonen (op=op)

Kapucijners

Courgette (in de kast!)

Komkommer (in de kast!)

Rode biet

Snijbiet

Ui (op=op)

Stengelui (nieuw!)

Knoflook

Inmaken & invriezen (extra oogsten, voor leden): snijbiet, peterselie, rode aalbes, witte aalbes, zwarte bes

Fruit: rode aalbes, taybes, zwarte bes, zomerframboos, kruisbes (nieuw!), witte aalbes (nieuw!), pruimen (nieuw!)

Kruiden: salie, oregano, tijm, koriander, peterselie,  paarse en groene basilicum

 

Losse verkoop: snijbiet, kruiden, rode aalbes, witte aalbes, zwarte bes, snijbloemen uit Ingrid’s bloementuin

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***


OP DE TUIN….

Deze week heel veel fruit! Na vele droge jaren en vertraagde groei van onze fruitbomen beginnen deze nu echt veel vruchten te produceren. Vanaf deze week kun je de eerste pruimen oogsten. De pruimenbomen vind je verspreid door de voedselbosranden, voor de houtwal. Dus loop rond en oogst wanneer rijp. Er staan geen borden bij de pruimenbomen, je mag gewoon oogsten. Op donderdagen maken wij zelf een rondje langs de pruimenbomen en leggen we de geoogste pruimen voor je in de kast. Binnenkort kunnen we ook de eerste appels verwachten. Deze week zijn er ook kruisbessen die vorige week nog te hard waren en deze week na een paar zomerse dagen bijna overrijp. Wacht dus niet te lang met het oogsten van kruisbessen, ze zijn heerlijk!

De variatie in groenten is op dit moment wat beperkt. De echt zomerse gewassen wachten namelijk op meer zon. Courgette, komkommer en tomaat groeien nu te traag. Wat er al geoogst kan worden aan courgettes en komkommers leggen wij voor je neer in de kast. De planten hebben veel bloemen dus op korte termijn zal er ook meer oogst komen. De aardappelplanten doen het dit jaar erg goed, er is weinig vraat door de Colorado kevers en gelukkig ook geen phytophtra (schimmel) wat gezien de enorme hoeveelheid regen in de afgelopen maanden toch wel even spannend was. Toch groeien de aardappels trager dan in andere jaren en wachten we nog even met het oogsten. De koolrabi is door de vele regen opengebarsten maar is van binnen prima eetbaar.

Binnenkort ook spitskool en sperziebonen, de bonenplanten maken de eerste bloemen aan. De stokbonen zijn vorige week geplant op de plek van de peulen. De kapucijners zullen binnenkort ook plaatsmaken voor stokbonen. Komende weken genieten we iig van heerlijke sla, die vind je onder doek om reeënvraat te voorkomen. Je kunt het doek opzijleggen wanneer je oogst en daarna weer terugleggen.

Een grote wens komt in vervulling, naast onze kantine wordt morgen een zeecontainer geplaatst. Op de plek waar het gele schaftkeetje stond. De keet is naar voren verplaatst zodat we in de komende weken de container kunnen inrichten en de spullen verhuizen. In de container komen kastenwanden en haken om schoffels e.d. op te hangen. Al vele jaren is het puzzelen met de beperkte ruimte in het keetje, zeker sinds er steeds meer vrijwilligers komen helpen. Er was te weinig ruimte om alle materialen goed op te kunnen bergen en dat is niet fijn werken. Binnenkort organiseren we weer een meewerkdag om te container op te knappen en aan de buitenkant af te timmeren zodat deze opgenomen wordt in een meer natuurlijke uitstraling.

(Deze week helaas geen foto’s aangezien mijn mailbox deze niet wil laden…)


Recept van de week: Snijbiet frittata

Benodigdheden

  • een flinke bos snijbiet
  • een hand vol stengelui
  • diverse kruiden zoals peterselie, basilicum, bieslook, tijm
  • 3 eieren
  • 200 ml (plantaardige) room
  • 1 ui en 2 tenen knoflook
  • 100 gram geraspte kaas 
  • peper, zout, olie

Snijd de snijbiet in stukjes. Houd daarbij de stengels van de snijbiet apart en snijd deze ook in kleine stukjes. Zet een wok op hoog vuur met olie en voeg eerst een versnipperde ui en fijngesneden knoflook toe. Voeg na een paar minuten de steeltjes van de snijbiet toe en nog een paar minuten later ook de fijngesneden stengelui. Blijf omroeren. Zet het vuur uit en schep het geheel in een ingevette ovenschaal. Kluts de eieren en meng dit met de room en de fijngesneden kruiden. Giet dit over het groentenmengsel en strooi er kaas over heen. 30 -40 minuten in de oven tot het eimengsel goed gestold is. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *