OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 14)
Deze week keuze uit…
Groene & rode eikenbladsla (op=op)
Sperziebonen
Venkel
Courgette
Komkommer (in de kast!)
Gele & rode cherrytomaat
Rode biet
Snijbiet
Nieuw Zeelandse spinazie
Selderij
Stengelui
Knoflook
Peper (in de kast!)
Inmaken & invriezen (extra oogsten, voor leden): snijbiet, venkel, peterselie, rode aalbes, witte aalbes
Fruit: rode aalbes, witte aalbes, Japanse wijnbes
Kruiden: salie, oregano, tijm, koriander, peterselie, bieslook, paarse en groene basilicum
Losse verkoop: snijbiet, groene & rode eikenbladsla, kruiden, rode aalbes, witte aalbes, snijbloemen uit Ingrid’s bloementuin
*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***
OP DE TUIN….
Afgelopen week is alles enorm gegroeid. Een paar avonden gingen de sproeiers aan om uitdroging te voorkomen. Venkel schiet nu helaas door, daarom mag je deze week extra oogsten en verwerken. Er is ook hard gewerkt aan de nieuwe opslag, de blauwe container. Oude verflagen zijn verwijderd, roest behandeld, de rotte harde platen aan de binnenkant van de deuren en de lagen vloerbedekking die aan de muren hingen zijn verwijderd. Binnenkort maken we de deuren sluitend en betimmeren we de container aan de buitenkant.
Donderdag a.s. extra handen gewenst (wieden)
Door de vele regen in de afgelopen maanden is het veel werk om al het onkruid bij te houden. Opzich zijn we erg blij met alle onkruiden omdat we die gebruiken om mee te mulchen tussen de groenten. Maar dit seizoen is het soms uitdagend om dit bij te benen. Heb je zin om te komen helpen met ons gezellige vrijwilligersteam? Je bent van harte welkom! We beginnen om 9 uur. Aanmelden is niet nodig. Wel graag drinkwater en lunch meenemen.
Vrijdag a.s. potluck diner vanaf 18 uur
Een gezellig samenzijn. Iedereen is welkom, aanmelden niet nodig. Neem een gerecht en wat drinken mee om met elkaar te delen. En een stoel, bord en bestek.
Ingrediënten:
– 100 gram sperziebonen
– 25 gram taugé
– 2 kleine courgettes
– 1 handje NZ spinazie (alleen het blad)
– 90 ml kokosmelk
– 2 eieren
– 1/2 zakje Javaanse wokpasta
– 100 gram pindakaas (100% pinda, geen toevoegingen)
– 2 el ketjap manis
– 1 tl sambal
– 1/4e groentenbouillon
– zout en peper naar smaak
Dop de bonen en snijd ze doormidden. Breng in een pan met deksel water aan de kook. Kook de sperziebonen met de eieren, met een snuf zout. Haal na 5 minuten de eieren uit de pan. Giet 2 minuten daarna de boontjes af. Bak de Javaanse wokpasta in een steelpan op middelhoog vuur totdat hij begint te geuren. Voeg de in blokjes gesneden courgette en fijngesneden NZ spinazie toe. Voeg de kokosmelk toe en kook een 1 minuut. Zet het vuur daarna lager en voeg de ketjap, bouillon, sambal en pindakaas toe en meng het geheel goed. Breng op smaak met peper en zout en laat de saus een paar minuten indikken op laag vuur. Pel de eieren en halveer ze. Eet de gado gado bijvoorbeeld met rijst en breng op smaak met zout en peper.