OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 15)
Deze week keuze uit…
Groene & rode eikenbladsla (op=op)
Sperziebonen & groene stokbonen (nieuw!)
Snijbonen (nieuw!)
Venkel
Tatsoi (nieuw!)
Courgette (beperkt)
Komkommer (in de kast!)
Gele & rode cherrytomaat
Rode biet
Snijbiet
Nieuw Zeelandse spinazie
Selderij
Stengelui
Knoflook
Peper (in de kast!)
Inmaken & invriezen (extra oogsten, voor leden): snijbiet, venkel, peterselie, rode aalbes, witte aalbes
Fruit: rode aalbes (op=op), witte aalbes (op=op), Japanse wijnbes, herfstframboos (nieuw!)
Kruiden: salie, oregano, tijm, koriander, peterselie, bieslook, paarse en groene basilicum
Losse verkoop: snijbiet, kruiden, rode aalbes, witte aalbes, snijbloemen uit Ingrid’s bloementuin
*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***
OP DE TUIN….
We zijn halverwege de oogstperiode. En hoogzomer merken we altijd een omslag. Sommige zomergewassen schieten door en voor sommige najaarsgewassen is het nog te vroeg om ze te zaaien (ook ivm doorschieten). Ook in het nieuwe venkelbed schieten de planten alweer door. Daar is helaas niks aan te doen. Venkel mag daarom wederom extra geoogst worden. Deze week helaas ook minder courgette. Door de vele regen zijn de courgetteplanten gaan schimmelen en ze sterven nu af. Vorig jaar hebben dezelfde planten (op het zelfde tijdstip geplant) vruchten geproduceerd tot eind oktober! Maar we zagen nu wel snel aankomen dat de planten dat dit seizoen niet gaan redden en we hebben bijtijds een nieuwe lichting gezaaid. Die planten zullen waarschijnlijk volgende week of de week daarna voldoende vruchten maken om weer te kunnen oogsten. Ook de patisson planten hebben waarschijnlijk volgende week oogstbare vruchten. De eerste patisson is vandaag geoogst.
De aardappeloogst pakken we na de vakantie weer op. We hebben nog meer aardappel en die bieden we op verschillende momenten aan. Op dit moment zijn er nog veel mensen op vakantie en dan komt niet iedereen aan de beurt. De aardappels zijn dit jaar goed gelukt en erg lekker! Binnenkort ook zomerwortel en de komende weken kunnen we iig genieten van alle bonen.
Misschien is het je opgevallen, bijna elke zomer hebben we een gat in het sla aanbod. Wij zaaien veel gewassen zelf voor en sla is een uitdagend gewas. Sla is namelijk een koude kiemer en zodra de temperaturen oplopen willen de zaden niet of moeilijk ontkiemen. We hebben in de afgelopen twee maanden drie keer sla voorgezaaid en helaas drie keer niet opgekomen. Gelukkig hebben we tot deze week wel kunnen genieten van heerlijke sla. Best bijzonder, bij veel CSA’s in de onze regio is vrijwel alle sla opgegeten door de slakken… Deze week zaaien we een pluksla in volle grond en over twee weken levert de kweker weer slaplantjes. Dan worden ook de najaarsgewassen geleverd zoals paksoi en andijvie, voor een groot deel in de kas. Over twee a drie weken vindt er dus ook weer een wisseling plaats in de kas en zullen we de komkommer en tomatenplanten gestaan uitfaseren.
De najaarsgewassen die een lange groeiperiode hebben doen het goed. De pompoenen groeien hard en ook de boerenkool en spruiten zijn al behoorlijk groot. Winterwortel en pastinaak zijn dit seizoen uitdagender door de vele regen (en daarmee onkruiddruk). Binnenkort zaaien we o.a. rucola, veldsla, winterpostelein, raapsteel en spinazie.
Tot slot, afgelopen vrijdag hebben we weer een gezellig potluck diner gehad op de tuin, in Italiaanse sferen.
- 1 grote venkel
- 3 tatsoi
- 8 el sojasaus
- 4 cm verse gember(of 4 tl gemalen)
- 2 takjes verse basilicum
- 100 gr cashewnoten
- 10 cherrytomaten
- 1 rode ui
- 1 rode peper
- 2 teentjes knoflook