OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 16)
Deze week keuze uit…
Sperziebonen & groene stokbonen
Snijbonen
Venkel
Zomerwortel (nieuw!)
Patisson (nieuw!)
Tatsoi
Courgette (beperkt)
Komkommer (op=op)
Gele & rode cherrytomaat
Rode biet (nieuw teeltbed!)
Snijbiet (nieuw teeltbed!)
Nieuw Zeelandse spinazie
Selderij
Stengelui
Knoflook & ui (beperkt)
Peper (in de kast!)
Inmaken & invriezen (extra oogsten, voor leden): snijbiet, venkel, peterselie
Fruit: herfstframboos
Kruiden: salie, oregano, tijm, koriander, peterselie, bieslook, paarse en groene basilicum
Losse verkoop: snijbiet, kruiden, snijbloemen uit Ingrid’s bloementuin
*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***
OP DE TUIN….
Deze week zaaien we diverse najaarsgroenten zoals raapstelen, meiraap en spinazie. De rucola heeft zich in het voorjaar uitgezaaid en is in het bietenbed beland en kan al geoogst worden. We hebben om biet en rucola heen gewied.
De bijzondere rups van de koninginnepage vlinder heeft het naar zijn zin in het loof van venkel en wortel in vak III. Kom je de rups tegen dan kun je deze voorzichtig verplaatsen naar een ander wortelbed waar nog niet geoogst wordt, dat ligt er naast.
- 400 gram sperziebonen
- 2 aardappels
- 2 tenen knoflook
- 2 cm gemberwortel
- 100 gram stengelui
- 250 ml tomatenblokjes of gezeefde tomaten
- 225 gram paneer (Indiase kaas)
- 1 tl kurkuma
- 1 tl garam masala
- 2 el plantaardige olie
- (cayenne) peper en zout
- een paar takjes platte peterselie
Verwijder de uiteinden van de sperziebonen, was ze en snijd ze in stukken van drie centimeter. Schil en was de aardappels en snijd ze in blokjes. Hak de stengelui in grove delen en pureer samen met de gember en knoflook in een keukenmachine. Verwarm de olie in een koekenpan en fruit de uienmis hierin. Voeg kurkuma, garam masala en peper toe en roer goed. Voeg de sperziebonen en aardappelblokjes toe en roerbak een paar minuten op hoog vuur. Voeg daarna 400 ml gekookt water toe en laat een paar minuten garen met gesloten deksel. Voeg daarna de tomatenstukjes, zout en stukjes paneer toe. Laat de curry stoven totdat de aardappel gaar is. Serveer met rijst of gegrilde pompoen. Garneer met peterselie.