OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 21)
Deze week keuze uit…
Sperziebonen & groene stokbonen
Snijbonen (op=op)
Radijs (nieuw!)
Spinazie (nieuw!)
Zomerwortel
Patisson
Courgette
Pompoen (deze week ophalen!)
Gele & rode cherrytomaat
San Marzano tomaat
Palmkool
Rode biet
Snijbiet
Rucola
Nieuw Zeelandse spinazie
Selderij
Stengelui
Oost Indische kers
Fruit: herfstframboos (op=op)
Kruiden: salie, oregano, tijm, koriander, peterselie, bieslook, paarse en groene basilicum
*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***
Inmaken & invriezen (extra oogsten, voor leden): snijbiet, peterselie, basilicum, (groene) tomaten
Losse verkoop: snijbiet, kruiden, snijbloemen uit Ingrid’s bloementuin
Plantjesmarkt bessen- en kruidenplanten: rode aalbes, witte aalbes, zwarte bes, kruisbes, taybes, Japanse wijnbes, aardbei, oregano, salie, rozemarijn
OP DE TUIN….
Wat een heerlijke nazomer. En daar groeien de groenten goed op. Deze week oogsten we de eerste spinazie. Vanaf volgende week kunnen we nog een keer genieten van heerlijk malse sla en paksoi. De tomaten mogen deze week allemaal geoogst worden. Er hangen nog een paar rode tomaten maar het lijkt alsof de smaak er niet meer in zit, wellicht omdat de zonuren nu echt afnemen en de omgeving te vochtig wordt. Volgende week rooien we de planten om schimmel in de bodem te voorkomen. Deze week mag je dus ook de groene tomaten plukken om chutney van te maken. Een recept vind je onderaan.
Vliesdoek op teeltbedden graag terugleggen na het oogsten
Op sommige teeltbedden ligt vliesdoek. Dat maken we aan één kant open wanneer daar geoogst mag worden. Leg je het doek na het oogsten weer terug? We hadden dit voorjaar meer reeënvraat dan anders en aangezien dit de laatste lichting planten is moeten we zuinig zijn op de groenten en voorkomen dat een verdwaald ree onze groenten op eet. Dank alvast!
Benodigdheden
- 1 flinke bos stengelui (fijngesneden)
- 1 kilo groene tomaten, fijn gesneden
- 3 tenen knoflook
- 250 gram moesappels (geschild en in stukken)
- 1 el gemengde kruiden (droog), 1 halve eetlepel geel mosterdzaad, 2 laurierblaadjes
- 400 ml ciderazijn
- 250 gram basterdsuiker
- 100 gram fijngehakte dadels, zonder pit
- 100 gram rozijnen
- olijfolie en grof zeezout
Verwarm een flinke scheut olijfolie in een ruime pan en bak de stengelui en knoflook totdat deze bruin beginnen te kleuren. Voeg de tomaten, appels en kruiden toe en bak een paar minuten aan. Voeg daarna de overige ingrediënten toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur daarna