OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 19)
Deze week keuze uit…
Aardappel Alouette
Sperziebonen & groene stokbonen
Snijbonen
Zomerwortel
Patisson
Courgette
Gele & rode cherrytomaat
San Marzano tomaat
Palmkool (nieuw!)
Rode biet
Snijbiet
Rucola
Nieuw Zeelandse spinazie
Selderij
Stengelui
Fruit: herfstframboos
Kruiden: salie, oregano, tijm, koriander, peterselie, bieslook, paarse en groene basilicum
*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***
Inmaken & invriezen (extra oogsten, voor leden): snijbiet, peterselie, basilicum
Losse verkoop: snijbiet, kruiden, snijbloemen uit Ingrid’s bloementuin
OP DE TUIN….
De klusdagen waren een groot succes! Met veel enthousiasme is onder de deskundige leiding van Herman hard gewerkt aan de aankleding van de nieuwe container. De container heeft een afdakje gekregen, is aan de binnenkant afgetimmerd en de eerste haken zijn bevestigd voor al het tuingereedschap. De buitenkant van de container is afgewerkt met gerecycled hardhouten panelen waardoor de container nu een warme houten uitstraling heeft gekregen. Op termijn verven we de deuren groen. Ook wordt er nog een mooie kastenwand gebouwd door een sociale werkplaats uit Diepenveen. Een prachtige upgrade van het kleine schaftkeetje naar een serieuze werkruimte en opslag.
In de tuin en kas groeien de gewassen nog steeds door. Het blijft groeizaam weer. Een van onze oogstleden heeft (per benadering) het aantal tomaten dat nog aan de planten hangt berekend en het zijn een kleine 7000 (!) tomaten. Zo lang er geen schimmel in de planten komt kunnen we voorlopig nog genieten van de grote tomatenovervloed dit seizoen.
Oogstfeest met gastsprekers op De Veldhof, zondag 15 september
Zondag a.s. is het zo ver, dan vieren we tijdens de ‘Dag van Het Rijke Landschap’ ons oogstjaar met diverse gastsprekers over wildplukken, introductie permacultuur, communicatie & community, stekken en vermeerderen enz. Ook geven we rondleidingen en verkopen we bessenstruiken. Om 17 uur verzorgt Herman Poppelaars (jawel, ook onze klusser!) een dankceremonie waarna we samen eten. Voor het volledige programma zie deze link. Het gehele programma is vrij toegankelijk voor iedereen dus neem je buren en vrienden mee en vier met ons mee. Heel graag tot dan!
- 400 gram sperziebonen
- 2 tenen knoflook
- 800 gram linzen (gekookt)
- 1 avocado
- 100 gram stengelui
- 3 eetlepels tomatenpuree
- 1 theelepel korianderzaad en paprikapoeder
- 8 tortillawraps
- 100 ml (vegan) mayonaise
- 2 theelepels chipotlesaus
- 1 eetlepel sap van een citroen
- olijfolie, peper en zout
Snijd de stengelui en knoflook fijn en bak in een koekenpan met een scheut olijfolie. Bak daarna de (gedopte en in stukken gesneden) sperziebonen een paar minuten mee. Voeg twee eetlepels tomatenpuree, komijn, korianderzaad en paprikapoeder toe en bak een paar minuten mee. Voeg de linzen toe en verwarm kort mee. Breng op smaak met peper en zout. Snij de avocado door, verwijder de pit en snijd in plakjes en lepel uit de schil. Voor de saus meng je een eetlepel tomatenpuree, citroensap, chipotlesaus en de mayonaise. Breng op smaak met zout en peper. Verwarm de wraps in de oven of in een koekenpan. Vul de wraps met de vulling en de saus.