OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 18)
Deze week keuze uit…
Aardappel Alouette
Sperziebonen & groene stokbonen
Snijbonen
Zomerwortel
Patisson
Tatsoi (op=op)
Courgette
Komkommer (op=op)
Gele & rode cherrytomaat
San Marzano tomaat (nieuw!)
Rode biet
Snijbiet
Rucola
Nieuw Zeelandse spinazie
Selderij
Stengelui
Peper (in de kast!)
Inmaken & invriezen (extra oogsten, voor leden): snijbiet, peterselie, basilicum
Fruit: herfstframboos
Kruiden: salie, oregano, tijm, koriander, peterselie, bieslook, paarse en groene basilicum
Losse verkoop: snijbiet, kruiden, snijbloemen uit Ingrid’s bloementuin
*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***
OP DE TUIN….
Het plantgoed is geplant. Normaliter doen we dit in de kas en dat betekent dan dat we de tomatenplanten rooien. Dit seizoen doen we het anders. Er hangen dit jaar meer tomaten aan de planten dan anders en die willen we graag nog een tijdje aanbieden. Ook is er een beetje meer slakkenvraat, in de kas. Buiten in het veld is er nagenoeg geen slakkenvraat en dus hebben we alle planten buiten geplant en onder doek gezet zodat de groei vergelijkbaar is als in de kas.
Sinds kort hebben wij een nieuwe bewoner op de tuin: een reiger. Inmiddels al aardig tam en meestal te vinden in de paddenpoel. Hopelijk blijven er wat padden over…
Meewerkdagen, praktijk lesdag en oogstfeest
Vrijdag en zaterdag as organiseren we meewerkdagen. Heb je zin om mee te helpen? We rijden compost naar de teeltbedden, wieden tussen de bessen en werken aan de nieuwe container die we aan de buitenkant aftimmeren. Gaarne aanmelden via info@tuinderijdeveldhof.nl
Vrijdag 13 september is de laatste praktijklesdag van dit seizoen, ‘Permacultuur in je moestuin’. Heb je interesse om deel te nemen? Meld je dan snel aan via deze link.
Zondag 15 september vieren we tijdens de ‘Dag van Het Rijke Landschap’ ons jaarlijkse oogstfeest. Vanaf 13 uur ben je welkom voor inspiratiesessies over wildplukken, (sociale) ecosystemen, oogstverwerking enz. Om 16.30 uur verzorgt vrijwilliger Herman Poppelaars een hedendaagse dankceremonie waarna we de oogst vieren met een potluck diner. Alle informatie over deze bijzondere dag vind je hier.
– een bosje snijbiet
– 1 ui
– 1 handje verse salie en 1 handje verse basilicum
– 75 gram feta; 100 gram ricotta en 50 gram geraspte kaas
– 5 vellen voor hartige taartdeeg
– 15 gram pijnboompitten en 15 gram amandelschaafsel
– rasp van 1 citroen
– olijfolie, peper en zout
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snipper de ui en verse kruiden fijn. Snij de snijbiet (steel en blad) grof. Bak de ui met een scheut olijfolie. Voeg na een paar minuten de snijbiet en de kruiden toe. Haal de pan van het vuur en voeg de feta, geraspte kaas, pijnboompitten, citroenrasp en zout en peper toe en meng het geheel. Vet een bakvorm in en beleg deze met de deegvellen, ook de opstaande randen. Verdeel het groentenmengsel over het deeg en beleg dit vervolgens met wat klodders ricotta. Garneer met de amandelen en bak de taart ongeveer 30 minuten op 180 graden goudbruin.