Deze week op De Veldhof (woensdag 9 t/m zondag 13 oktober)

OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 23)

Deze week keuze uit…

Sla (nieuw bed)

Sperziebonen (nieuw bed)

Radijs (op=op)

Spinazie

Winterwortel

Prei (nieuw!)

Palmkool

Paksoi

Raapstelen

Rode biet (op=op)

Snijbiet

Rucola

Nieuw Zeelandse spinazie

Selderij

Stengelui

Oost Indische kers

 

Fruit: herfstframboos (op=op)

Kruiden: salie, oregano, tijm, koriander, peterselie, bieslook, paarse en groene basilicum

*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***

 

Inmaken & invriezen (extra oogsten, voor leden): snijbiet, peterselie, basilicum  

Losse verkoop: snijbiet, kruiden, snijbloemen uit Ingrid’s bloementuin

Plantjesmarkt bessen- en kruidenplanten: rode aalbes, witte aalbes, zwarte bes, kruisbes, taybes, Japanse wijnbes, aardbei, oregano, salie, rozemarijn


OP DE TUIN…. 

De eerste nachtvorst is geweest en dat betekent helaas het einde voor de courgette en patissonplanten. Ook de bedden met bonen zijn aangetast. Het bed dat nog veelbelovend is hebben we afgedekt met vliesdoek en dat is dan de laatste lichting van dit seizoen. Vanaf deze week kunnen we prei oogsten, binnenkort ook andijvie en boerenkool. Er is nog veel sla dus oogst vooral niet te zuinig.

Afgelopen week is er hard gewerkt aan de voorzieningen op de tuin. Werkplaats 31@ uit Diepenveen heeft een prachtige kastenwand gemaakt in onze opslagcontainer! Na jaren alle materialen opgeslagen te hebben in het gele schaftkeetje en met een groeiend aantal vrijwilligers werd de ruimte te klein en is het ontzettend fijn dat we nu een grotere opslag hebben en onze materialen overzichtelijk kunnen opbergen. Om inbraak te voorkomen worden hier enkel schoffels, scheppen en ander materiaal zonder grote waarde opgeslagen. Daarnaast is een begin gemaakt met het verven van de kantine waar we in het voorjaar mee verder gaan.

De komende weken snoeien we de fruitplanten en binden we ze op. Ook rondom het terrein maken we aan de buitenrand de bijenhaag vrij van ingroeiende bramen en frambozen. Ook planten we dit najaar veel berken, in het voedselbos als ondersteunende pioniersbomen en ook rondom de teeltbedden om op een aantal plekken snel meer schaduw te krijgen en de tuin nog meer klimaatbestendig te maken. De eerste 150 berken heeft Valerie afgelopen weekend opgehaald op de heide in Holten. De berken zijn voor nu ingekuild en worden binnenkort uitgeplant. Alle tomatenplanten in de kas zijn gerooid. We hebben een prachtig tomatenseizoen gehad. Nu schoffelen we de teeltbedden in de kas, vullen voedingsstoffen aan met compost zodat we in het voorjaar daar weer kunnen telen.

Aanrijroute naar De Veldhof

Menigeen heeft het in de afgelopen jaren ervaren, vast komen te zitten met je auto op de modderige wegen rondom De Veldhof. Met name de Eikeboomlaan was afgelopen jaren dramatisch slecht in het najaar. Nu de regenbuien weer toenemen en de zandwegen slechter worden dan ook het dringende advies om vanaf de Dortherdijk bij restaurant De Zessprong de Veldhofstraat in te slaan naar de tuin. Dat is de meest zekere route met het kortste stuk zandweg.

Gewas in zijn geheel oogsten

Bij deze nogmaals het verzoek om (blad)gewassen in zijn geheel te oogsten. Bijvoorbeeld de sla en de spinazie. Wanneer de kleine blaadjes niet geoogst worden dan gaan we sneller door het aanbod heen, een ander zal namelijk niet de restjes achter je oogsten. Dus fijn als je ook het kleine blad oogst, dan kunnen we samen langer genieten van de groenten.

Vliesdoek op teeltbedden graag terugleggen na het oogsten

Op sommige teeltbedden ligt vliesdoek. Dat maken we aan één kant open wanneer daar geoogst mag worden. Leg je het doek na het oogsten weer terug? We hadden dit voorjaar meer reeënvraat dan anders en aangezien dit de laatste lichting planten is moeten we zuinig zijn op de groenten en voorkomen dat een verdwaald ree onze groenten op eet. Daarnaast beschermt het doek tegen nachtvorst. Dank alvast!


Recept van de week: Pasta met palmkool en prei

Ingredienten:

400 gram palmkool

2 tenen knoflook

2 prei

handje verse kruiden (peterselie, bieslook, basilicum)

1/2e citroen

200 ml (plantaardige) room

300 gram (vegetarische) spekjes

olijfolie, zout, peper

100 gram pasta

Kook de pasta beetgaar. Snijd onderstussen het blad van de palmkool in kleine stukken (dus zonder de nerf). Snijd de prei in kleine ringen. Verhit een wok met een scheut olie en bak de palmkool en prei op hoog vuur. Wanneer beiden krokant zijn dan zet je het vuur laag en voeg je de room toe. Snijd de kruiden fijn en voeg deze samen met de fijngeperste knoflook toe. Voeg tot slot de gebakken spekjes toe en peper en zout naar smaak. Strooi indien gewenst Parmezzaanse kaas over het gerecht. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *