OOGSTBERICHT ABONNEES (WEEK 25)
Deze week keuze uit…
Sla
Andijvie
Spinazie (op=op)
Winterwortel
Aardappel Alouette (nieuw!)
Prei
Palmkool
Paksoi
Rode biet (op=op)
Snijbiet
Rucola
Winterpostelein (nieuw!)
Nieuw Zeelandse spinazie
Selderij
Stengelui
Oost Indische kers
Kruiden: salie, oregano, tijm, koriander, peterselie, bieslook
*** Bewaar je (blad)groenten in een vochtige theedoek in de koelkast ***
Inmaken & invriezen (extra oogsten, voor leden): snijbiet, peterselie,
Losse verkoop: snijbiet, kruiden, snijbloemen uit Ingrid’s bloementuin
Plantjesmarkt bessen- en kruidenplanten: rode aalbes, witte aalbes, zwarte bes, kruisbes, taybes, Japanse wijnbes, aardbei, oregano, salie, rozemarijn
OP DE TUIN….
De kwaliteit van de sla gaat nu snel achteruit. Maar de binnenste delen zijn nog heerlijk om te eten. Dus waar ik normaliter vraag om de krop in zijn geheel te oogsten hoeft dat nu niet. En neem vooral veel mee, of het volgende week nog goed is de vraag. Afgelopen week is het laatste aardappelbed gerooid. De aardappels vind je in de kruiwagen bij kast met oogstinstructies. Ook hebben we de knoflook gepoot voor volgend seizoen, die kunnen we dan in juni oogsten.
Onlangs hebben we 150 berkenbomen opgehaald voor het voedselbos en de voedselbosranden. De eerste bomen zijn inmiddels geplant, hopelijk schieten ze snel de lucht in en geven ze tzt schaduw aan de groenten. Dit seizoen was dit niet aan de orde maar mochten er weer hete zomers komen dan is extra schaduw wel prettig.
Recept van de week: Prei & palmkool frittata
Benodigdheden
- 4 prei
- 5 bladeren palmkool
- 5 stengels stengelui
- verse bieslook en peterselie, fijngehakt
- 3 eieren
- 100 ml (plantaardige) room
- 200 gram (vega) gehakt
- 100 gram gorgonzola
- paprikapoeder, peper en zout
Maak de prei en de stengelui schoon en snijd in fijne ringen. Ris de nerf uit de palmkool en snijd in kleine stukken. Roerbak de stengelui en prei op hoog vuur in olijfolie. Voeg na een paar minuten de palmkool toe en wat extra olijfolie. Wanneer de palmkool bruin en krokant is zet je het vuur uit en roer je de fijngesneden kruiden en het gehakt er door heen. Leg het groentemengsel in een ingevette schaal. Kluts de eieren en meng met de room, paprikapoeder en peper en zout. Giet dit mengsel over de groenten en verdeel de kaas in stukjes daar bovenop. Zet het gerecht 40 minuten op 180 graden oven.