Agenda

Evenementen 2020


NL Doet – vervangen gaas omheining & aanplant bijenhaag op zaterdag 14 maart van 10 tot 17 uur
Een gedeelte van de omheining krijgt nieuw gaas. Ook repareren we de poort. Daarnaast planten we de laatste struiken voor de nieuwe bijenhaag die we onlangs gedoneerd kregen. Voor de kinderen zijn er kleine ‘klusjes’ zoals het maken van een takkenril en broodjes bakken boven het vuur. Voor de lunch wordt een lekkere soep boven het vuur bereid; gaarne zelf brood en dranken meenemen en warme (regen)kleding.

Gaarne aanmelden via de site van NL Doet.


Tegenlicht Meetup Gorssel, zaterdag 14 april van 19.30 tot 21.30 uur

Samen in de voedseltransitie – De duurzame voedselketen
Het Nederlandse platteland is een broedplaats voor nieuwe initiatieven. Om de schade van klimaatverandering te beperken moet het landbouwbeleid radicaal op de schop. Maar wie gaat dat doen? Plattelandspioniers geven vorm aan nieuwe manieren van voedsel verbouwen, duurzaam leven en gemeenschapszin. Hoe zou de duurzame voedselketen er uit kunnen zien en wat kunnen wij als burgers hier aan bijdragen om de omschakeling te versnellen?

We beginnen de avond met de documentaire ‘Plattelandspioniers’ waarin o.a. voedselbosexpert Wouter van Eck zijn visie geeft op duurzame landbouw en waarna we met elkaar in gesprek gaan.

Ook plattelandspionier Tuinderij De Veldhof uit Joppe geeft een kijkje in de keuken van de duurzame landbouw. En raadslid van de gemeente Lochem Marleen van der Meulen (D66) legt uit hoe de gemeente Lochem zich inzet voor de duurzame voedseltransitie.

Het programma in Het Trefpunt in Gorssel begint om 19.30 uur en wordt rond 21.30 uur afgesloten. Na afloop is er een drankje en ruim gelegenheid om contacten met elkaar te leggen en informatie uit te wisselen. De entree is gratis. Reserveren is gewenst i.v.m. het beperkte aantal beschikbare plaatsen.


Informatiemiddag zelfoogsten, zaterdag 25 april, inloop tussen 14 en 17 uur

Met het zelfoogst abonnement kun je van mei t/m november oogsten! Wil jij weten hoe dat in zijn werk gaat en wat de voordelen van dit abonnement zijn? Of kom je liever op losse basis oogsten? Ook dat is mogelijk. Op zaterdag 25 april ben je welkom voor een informatiemiddag over het zelfoogsten op de tuinderij.

Zelf bepalen wat je oogst en oogsten wanneer het jou uitkomt!
Alvast een paar voordelen op een rij:

– Wekelijks minstens 6 soorten groenten zelf oogsten
– Meer keuze/ vrijheid; je bepaalt zelf wat je die week wilt oogsten; op basis van de beschikbare groente
– Wekelijks verse kruiden en zo nu en dan fruit zelf oogsten
– Oogsten wanneer het jou uitkomt (woensdag t/m zondag tussen zonsopgang en zonsondergang toegang tot de tuinderij)
– Je wordt met je gehele huishouden deelnemer; je oogst voor je eigen huishouden, zo veel als je nodig hebt en in gedachte houdend dat we de oogst delen met elkaar

– Je oogst alleen voor verse consumptie, het is niet de bedoeling dat je groente voor de winter inmaakt of invriest
– Kosten: gebaseerd op het aantal personen en de samenstelling van je huishouden: Eerste volwassene: € 300,-, overige volwassenen: € 255,- p.p., kind 0-4 jaar gratis, kind 5-8 jaar € 30,-, kind 9-12 jaar € 75,-, kind 13-18 jaar € 120,-
– Het zelfoogst seizoen loopt van 6 mei t/m 29 november 2020; je kunt ook later instappen, dan betaal je alleen voor de weken die je nog gaat afnemen
– Wekelijks ontvang je een bericht waarin het assortiment voor de oogstweek wordt opgesomd; op de tuinderij vind je instructies waar welke groente geoogst kan worden en op welke wijze je dat doet; je oogst alleen op de aangegeven plaatsen; alle groente voor zelfoogst bevindt zich aan de voorkant van het perceel
– Spelen en picknicken in de gezellige natuurspeelplaats op de tuinderij
– Proefperiode van vier weken (indien gewenst)

Daarnaast:
– Mogelijkheid om op losse basis (zonder abonnement) te komen oogsten
– Abonnement snijbloemen (nieuw!) of op losse basis

Welke soorten groenten kun je in de periode mei t/m november verwachten? Diverse soorten sla, andijvie, koolrabi, venkel, zomerwortel, courgette, zomerpompoen, peulen, kapucijners, tuinbonen, sperziebonen, komkommer, Nieuw Zeelandse spinazie, raapstelen, spinazie, spitskool, broccoli, aardappel, ui, knoflook, prei, palmkool, bieten, savooiekool, mosterdblad, paksoi, Chinese kool, snijbiet, peterselie, pompoen, groenlof en ongetwijfeld zijn we nog wat groenten vergeten!

Je kunt je hier aanmelden voor het zelfoogstabonnement.


Joppe’s groentenfestijn met voorjaarsmarkt, zaterdag 16 mei van 11 tot 17 uur
Op zaterdag 16 mei organiseert Permacultuur tuinderij De Veldhof ‘Joppe’s groentenfestijn!

Afgelopen jaar introduceerden wij de voorjaarsmarkt tijdens de open dag van de tuinderij en met een paar honderd bezoekers was dit een groot succes! Deze nieuwe traditie hopen wij de komende jaren verder uit te bouwen en hiermee een begrip te worden in de regio. Het wordt een dag over duurzaamheid/ Permacultuur/ natuurinclusieve landbouw, gezonde groenten en andere natuurlijke producten.

Een festijn voor iedereen die van groen houdt. Naast rondleidingen over de tuinderij, proeverijen en kinderactiviteiten in de nieuwe natuurspeelplaats is er een markt met allerlei natuurlijke producten.


Lezing ‘alle kleine beetjes helpen’ op vrijdag 29 mei
In de bodem leven talloze organismen zoals bacteriën, schimmels, protozoa, nematoden, mijten, slakken en wormen. En allemaal in verbijsterende aantallen en een onvoorstelbare diversiteit. In anderhalf uur vertelt bodemdeskundige Marc Siepman wat ze met elkaar te maken hebben en hoe je ze kunt helpen om jou te helpen. Want een kwart van alle biodiversiteit leeft ondergronds en al die kleine beestjes helpen om problemen in de kiem te smoren en de planten veel gezonder te maken.
Docent: Marc Siepman
Tijden: 10 – 12 uur
Deelnemen: deelnemen aan de lezing is op basis van vrijwillige donaties. Gaarne aanmelden voor de lezing.

Driedaagse cursus ‘Ontwerp je eetbare siertuin – gezonde voeding uit eigen tuin’ op zaterdag 6 juni, zaterdag 4 juli en zaterdag 12 september
De cursus is gericht op jouw tuin/leefomgeving en hoe jij die kunt ver-eetbaar-en, op duurzame wijze. De eerste dag leer je over de basiselementen van een eetbare tuin die voornamelijk ingericht is met vaste eetbare planten. Naast theorie zie je tijdens een rondleiding over de tuinderij hoe je een eetbare tuin of voedselbos (op kleinere of grotere schaal) kunt opbouwen. Je gaat naar huis met huiswerk en komt de tweede dag terug met de observaties en wensen voor jouw tuin. Aan het eind van de tweede dag zijn de contouren van jouw ontwerp in beeld gebracht en maken we een begin met het beplantingsplan. Welke vaste planten zijn geschikt voor jouw eetbare tuin? Welke planten heb jij nodig om insecten aan te trekken en een duurzaam systeem neer te zetten? Aan het eind van de derde dag ga je naar huis met een basisontwerp en beplantingsplan voor jouw tuin en voldoende handvatten om dit zelf verder uit te werken.
Bijdrage: € 225,- incl. koffie/thee en plantaardige lunch
Data: zaterdag 6 juni, zaterdag 4 juli en zaterdag 3 oktober en vrijdag 6 september
Docent: Valérie van Dijck
Deze lesdag wordt aangeboden vanuit De LevensTuin en Het LevensCollege. Aanmelden voor de lesdagen doe je hier.

Tweedaagse cursus ‘Permacultuur in je moestuin’ op zaterdag 20 juni en zaterdag 3 oktober
Speciaal voor iedereen met een moestuin (of de ambitie hiervoor) die op natuurlijke wijze (eenjarige) groente wil telen. Tijdens deze tweedaagse cursus leer je hoe je de Permacultuur principes in je moestuin integreert. Hoe creëer je een (energie)kringloop? Hoe bewerk je de bodem zo min mogelijk? Hoe versterk je het bodemleven? Welke gewassen passen in de moestuin (eenjarig en meerjarig)?

Tuinderij De Veldhof is DE plek om inspiratie op te doen voor jouw moestuin. Valérie neemt je mee door de tuin en laat je zien welke werkwijze in jouw moestuin toegepast kan worden. Op de dagen worden theorie afgewisseld met praktijk.

Docent: Valérie van Dijck
Duur: inloop vanaf 9.30 uur met koffie en thee; cursus van 10 tot 16 uur
Bijdrage: € 150,- incl. koffie/thee en plantaardige lunch
Locatie: Permacultuur Tuinderij De Veldhof, Joppe
Data: zaterdag 20 juni en zaterdag ? oktober 2020
Docent: Valérie van Dijck
Deze lesdag wordt aangeboden vanuit De LevensTuin en Het LevensCollege. Aanmelden voor de lesdagen doe je hier.