Agenda

Evenementen 2019


Cursus ‘Ondergronds gezwam’ van Marc Siepman – zaterdag 18 mei
Op zaterdag 18 mei (10 tot 16 uur) geeft bodemdeskundige Marc Siepman de cursus Ondergronds gezwam op Tuinderij De Veldhof. Deze cursus gaat over het onzichtbare deel van een voedselbos: de bodem, het kloppend hart van elk bos. Die bodem is heel anders dan die van een moestuin. Deze cursus gaat onder andere over het fantastische werk dat schimmels, bacteriën, protozoa, muizen, mollen, insecten, wormen, larven en al die andere beestjes voor ons doen. Over successie, fotosynthese, het klimaat, water, enzymen, stikstof, fosfaat en alle andere voedingsstoffen – maar vooral over vertrouwen op complexiteit. Want hoe harder we werken en symptomen bestrijden in een voedselbos, hoe slechter het ermee gaat. We moeten erop leren te vertrouwen dat de natuur meer ervaring heeft dan wij.
Aanmelden via: https://marcsiepman.nl/aanmelden/
Bijdrage: op basis van donaties

Gratis kinder kookworkshop met Nadja van den Berg – zondag 26 mei
Op zondag 26 mei vieren we het Fête de la Nature op de tuinderij met een gratis kinder kookworkshop voor maximaal 15 kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar. De workshop wordt gegeven op de natuurspeelplaats en is van 14 tot 16 uur.

Op de tuinderij gaan de kinderen op ontdekkingstocht. Hoe groeien groente en fruit en welke wilde kruiden kun je plukken? De kinderen mogen zelf plukken en bereiden samen met Nadja van Cucin@Casa een heerlijke maaltijd, in de buitenkeuken of in een pot boven een zelfgemaakt vuur. De natuurspeelplaats nodigt uit om insecten te onderzoeken in de takkenril en te spelen in de wilgenhut. Tuinderij De Veldhof en Nadja van den Berg van Cucin@Casa bieden deze kinder kookworkshop ook aan als activiteit voor een kinderfeestje.

Meer informatie over de workshop op 26 mei en aanmelden op de site van Fête de la Nature.


Workshop keramiek: Natuur als design – zondag 2 en 16 juni
Deze tweedaagse keramiek workshop wordt gegeven in samenwerking met Studio Daniel van Dijck (broer van). De workshop is geïnspireerd op de natuur en de natuur zal ook de basis zijn van je ontwerp. Daniel legt op de eerste dag de basistechnieken uit voor klei en keramiek en hoe je design (geïnspireerd vanuit de natuur) tot een eigen vormtaal kunt opzetten. We verdiepen ons in het materiaal klei: wat is klei en hoe kun je klei toepassen? Die dag oefenen we met klei, maken we borden en schalen die we ter plekke bakken in een oven. De tweede dag leer je glazuren en ga je met meerdere gestookte bordjes/schaaltjes naar huis waarvan een deel al is geglazuurd. Wanneer er tijd over is, kan er voor worden gekozen om nog meer keramische objecten te maken.Data: zondag 2 juni en zondag 16 juni
Tijden: je bent welkom vanaf 10.30 uur; we sluiten rond 17 uur af
Bijdrage: € 240,- voor twee dagen, inclusief koffie en thee en op beide dagen een uitgebreide plantaardige lunch.
Vroegboek korting: meld je vóór 15 mei aan en betaal slechts € 220,-.
We gaan uit van minimaal vijf en maximaal tien cursisten.
Meer informatie en aanmelden

Cursus ‘Composteren kun je leren’ van Marc Siepman – zaterdag 8 juni
Op zaterdag 8 juni (10 tot 16 uur) geeft bodemdeskundige Marc Siepman de cursus Ondergronds gezwam op Tuinderij De Veldhof. Composteren is niet moeilijk; als je een paar dingen weet kun je heel mooie resultaten behalen. In het theoriegedeelte behandel ik de volgende vragen:
– wat ‘groen’ is en wat ‘bruin’?
– wat is het verschil tussen heet en koud composteren?
– wat is wormencompost?
– wat kan in welke composthoop?
– wat moet je doen als er toch wat misgaat?
En je mag zoveel vragen stellen als je wilt!
Aanmelden via: https://marcsiepman.nl/aanmelden/
Bijdrage: op basis van donaties

Introductie lesdag ‘Voeding voor lichaam en geest – natuurlijke voeding van grond tot mond’ op zaterdag 15 juni
Deze eendaagse introductieles staat in het teken van natuurlijke voeding, in de Aarde en met respect voor de natuur geteeld. Hoe groeien planten en het voedsel dat wij nuttigen? Hoe doe je dat op een natuurlijke en duurzame wijze? Welke keuzes kun jij maken om jezelf natuurlijker te voeden?Je leert de basisprincipes voor het natuurlijk voedsel telen kennen en hoe je die kunt vertalen naar jouw tuin en leefomgeving. We verdiepen ons in het bodemleven, kwaliteit van voedsel, energiestromen en kringlopen. De tuinderij is een prachtige plek om je te verbinden met de natuur en je te laten inspireren. Aansluitend kun je de verdiepingslessen ‘Ontwerp je eetbare siertuin’ en/of ‘Permacultuur in je moestuin’ volgen.Duur: inloop vanaf 9.30 uur met koffie en thee; cursus van 10 tot 16 uur
Introductieprijs: € 75,- incl. koffie/thee en plantaardige lunch
Data: vrijdag 17 mei of zaterdag 15 juni
Docent: Valérie van Dijck
Deze lesdag wordt aangeboden vanuit De LevensTuin en Het LevensCollege. Aanmelden voor één of meerdere lesdagen doe je hier.

Workshop geïnspireerd schilderen op zaterdag 29 juni.
Deze workshop wordt aangeboden in samenwerking met Atelier Buunk – Inspiratie door Creatie. Inclusief plantaardige lunch. Op de tuinderij sta je letterlijk met je voeten in de aarde, tussen groente, bloemen en fruit. In het voedselbos hoor je het zoemen van de bijen en het gekwetter van de vogels. Vanuit die energie kun je onder begeleiding van Monique Buunk je uitleven op een schildersdoek, in volledige ontspanning en met natuurlijke materialen. Na een korte introductie laat Monique je kennis maken met diverse schildertechnieken en met de verschillende natuurlijke materialen die te vinden zijn in de tuin en waarmee je kunt schilderen.
Data: zaterdag 29 juni
Tijden: je bent welkom vanaf 10.30 uur; we sluiten rond 17 uur af
Bijdrage: € 125,- inclusief alle (schilder)materialen, koffie en thee en een plantaardige lunch
Meer informatie en aanmelden

Tweedaagse cursus ‘Ontwerp je eetbare siertuin – gezonde voeding uit eigen tuin’ op vrijdag 5 juli en vrijdag 6 september
Deze tweedaagse cursus is een vervolg op de introductieles ‘natuurvoeding voor lichaam en geest – gezonde voeding van grond tot mond’. De cursus is gericht op jouw tuin/leefomgeving en hoe jij die kunt ver-eetbaar-en, op duurzame wijze. De eerste dag leer je over de basiselementen van een eetbare tuin die voornamelijk ingericht is met vaste eetbare planten. Naast theorie zie je tijdens een rondleiding over de tuinderij hoe je een eetbare tuin of voedselbos (op kleinere of grotere schaal) kunt opbouwen. Je gaat naar huis met huiswerk en komt de tweede dag terug met de observaties en wensen voor jouw tuin. De tweede dag zoomen we in op het beplantingsplan. Welke vaste planten zijn geschikt voor jouw eetbare tuin? Welke planten heb jij nodig om insecten aan te trekken en een duurzaam systeem neer te zetten? Einde dag ga je naar huis met een basisontwerp en beplantingsplan voor jouw tuin en voldoende handvatten om dit zelf verder uit te werken.Duur: inloop vanaf 9.30 uur met koffie en thee; cursus van 10 tot 16 uur; inclusief plantaardige lunch.
Bijdrage: € 190,- incl. koffie/thee en plantaardige lunch
Data: vrijdag 5 juli en vrijdag 6 september
Docent: Valérie van Dijck
Deze lesdag wordt aangeboden vanuit De LevensTuin en Het LevensCollege. Aanmelden voor één of meerdere lesdagen doe je hier.