Agenda


Meewerkdagen & lesaanbod 2022

——————————————————————————————————————————————————————————————–

 
Workshop fruitbomen & kleinfruit snoeien met Taco Blom, op zondag 15 januari
 
Hoe snoei je zodat je kunt stoppen met snoeien? Het snoeien van onze fruitbomen is niet altijd ideaal. Een fruitboom is op zijn best als die op een natuurlijke wijze kan groeien. Snoeien volgens de boeken leidt meestal tot de noodzaak om te blijven snoeien. Met snoeien wordt veel verstoord zoals het hormoonhuishouden van je boom? Hoe herstel je dat?
Deze dag is voornamelijk praktisch en wordt gehouden op Tuinderij De Veldhof.
 
Op deze dag komt aan de orde:
– Hormoonhuishouding van de boom
– Wortel kroon verhouding
– Opbouw van de boom
– Praktische vaardigheden: hoe kun je dit ook op je eigen plek kunnen uitvoeren
– Gebruik en onderhoud van het gereedschap. Neem indien mogelijk je eigen snoeischaar mee.
 
We kijken naar fruit- en notenbomen en bessen, bramen en frambozen. Hoe snoei je zorgvuldig en verantwoord? Wanneer snoei je en waartoe? Wat moet je perse niet doen? Leer waarnemen om de juiste inschattingen te kunnen maken.
 
Permacultuur docent Taco Blom heeft jarenlang als boomverzorger gewerkt en paart die ervaring aan zijn rijke permacultuurkennis mede opgedaan in 15 jaar lesgeven en op zijn 4ha grote tuin waar zeer veel verschillende soorten fruit en noten te vinden zijn.
 
Kosten: € 75,- inclusief thee, koffie
Aanmelden: info@tuinderijdeveldhof.nl
(Beperkt aantal plaatsen!) 
 
 

 

Handige harry’s gezocht voor kluswerkzaamheden op De Veldhof 🌿
Heb jij zin om je handen uit de mouwen te steken en mee te helpen om de faciliteiten op tuinderij De Veldhof te verbeteren? Ben je handig en werk je graag met anderen samen? Voel je welkom in onze mooie tuin, midden in het bos, met andere enthousiaste vrijwilligers.
 
Tuinderij De Veldhof is een Permacultuur zelfoogsttuin met voedselbos in Joppe, waar tuinder Valérie met stagiairs en vele vrijwilligers werken. Het perceel van een kleine 2 hectare is onlangs aangekocht door Stichting Levende Grond die gronden vrijkoopt en beschikbaar stelt aan projecten zoals De Veldhof waarbij extensieve vormen van landbouw bedreven worden, in verbinding met de gemeenschap en de natuur. Met het veiligstellen van de grond kan De Veldhof nu plannen maken voor de toekomst. Eerder zijn er al vergunningen verleend door de gemeente om een aantal bouwwerken te realiseren*. En die hopen we nu met en voor elkaar te realiseren. Help je mee bouwen aan de toekomst van deze mooie plek?
 
*Vorig jaar hebben we een mooie kantine gedoneerd gekregen die wij al enigszins opgeknapt hebben. Naast de kantine wordt een zeecontainer geplaatst (opslag en werkruimte) en om het geheel mag een veranda gebouwd worden.
 
Meewerkdagen op De Veldhof
Dit najaar pakken we diverse (bouw)klussen op op De Veldhof. Daarbij is jouw hulp zeer welkom. Wat we precies per dag doen hangt o.a. af van het weer, de benodigde materialen, mankracht en expertise. De invulling per dag volgt t.z.t. Wil je een specifieke klus op je nemen of een klus coördineren? Tijdens de meewerkdagen of wellicht op andere dagen? Neem dan even contact op met tuinder Valérie via info@tuinderijdeveldhof.nl / 06-49386227. Materialen en gereedschappen zijn ook welkom. Kom je tijdens de meewerkdagen liever in de tuin werken? Ook dan ben je uiteraard welkom om te komen helpen en zijn er diverse tuinwerkzaamheden die opgepakt kunnen worden.
 
Kluswerkzaamheden
🌿 een veranda bouwen, om de kantine
🌿 een helofythenfilter bouwen bij het composttoilet
🌿 een houten poort maken
🌿 het hekwerk en de omheining vervangen
🌿 een grote houten buitentafel maken (voor de vrijwilligers)
🌿 watertafels bouwen (opkweek plantgoed)
 
Tuinwerkzaamheden
🌿 compost uitrijden naar fruitranden & voedselbos
🌿 snoeien
🌿 hagen planten
🌿 bladcompost maken
 
Data
Vrijdag 18 & zaterdag 19 november
 
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Valérie (info@tuinderijdeveldhof.nl / 06-49386227). Gaarne vooraf aanmelden. Delen van dit bericht is fijn.
 


 

Online lesprogramma ZAAI! OVERVLOED

Leer in vier online lessen hoe jij kunt ZAAIEN!, met dit online programma vol inspiratie. 

Verken de natuurlijke processen en leer hoe jij kunt bijdragen aan het gezond maken van onze Aarde. Een Aarde met veerkracht, diversiteit en evenwicht. Een Aarde waar ruimte is voor alle organismen. Een Aarde vol overvloed. 

Het online programma volg je op je eigen tijd. Je kunt meteen aan de slag gaan met diverse leuke opdrachten, in jouw tuin of balkon.

Wat kun je verwachten?

Het online programma bestaat uit 4 online lessen met

 • 7 uur online les (verdeeld over 4 replays)
 • uitgebreide lesdocumenten met theorie & praktijk
 • diverse thuisopdrachten voor ‘jouw oase van overvloed’
 • extra filmpjes met verdiepingsthema’s
 • een zaai- en plantkalender
 • toegang tot de besloten inspiratiegroep op Facebook (inspiratie & vragen)

Het online programma is levenslang toegankelijk. Je kunt op elk moment instappen en ZAAIEN!

Wat leer je tijdens het online programma

 • de basis van Permacultuur en de ontwerpprincipes
 • een gezonde bodem, met wormen, schimmels en bacteriën
 • leer composteren en begin een wormenbak
 • pioniersplanten & plantgemeenschappen
 • groenbemesters & organisch materiaal
 • de moestuin en de eetbare vaste planten tuin
 • eenjarige groenten (& mengsels) (voor)zaaien
 • maak een aardappeltoren
 • de 7 lagen van het voedselbos
 • begin een shiitake of oesterzwamfarm
 • zaai een natuurlijk gazon of een bloemenweide

Bijdrage online programma

Je betaalt eenmalig € 139,- voor het programma. Je hebt levenslang toegang tot het programma. Meer informatie en aanmelden: ZAAI! OVERVLOED – Het LevensCollege


 


(deze evenementen zijn al geweest en worden komend voorjaar weer aangeboden)

Eendaagse cursus ‘Permacultuur in je moestuin’ op zaterdag 3 september
Speciaal voor iedereen met een moestuin (of de ambitie hiervoor) die op natuurlijke wijze (eenjarige) groente wil telen. Tijdens deze eendaagse cursus leer je hoe je de Permacultuur principes in je moestuin integreert. Hoe creëer je een (energie)kringloop? Hoe bewerk je de bodem zo min mogelijk? Hoe versterk je het bodemleven? Welke gewassen passen in de moestuin (eenjarig en meerjarig)?Deze praktijk lesdag wordt verzorgd op De Veldhof.                  

Bijdrage: € 95,- incl. koffie/thee en plantaardige soep tijdens de lunch (gaarne zelf brood en drinkwater meenemen)
Data: zaterdag 3 september
Duur: inloop vanaf 9.30 uur met koffie en thee; cursus van 10 tot 16 uur
Docent: Valérie van Dijck

Locatie: Tuinderij De Veldhof 

Deze praktijk lesdag is een vervolg op de online training ‘ZAAI! OVERVLOED’ maar je kunt deze lesdag ook volgen zonder eerst de online training te volgen. De praktijk lesdag wordt meerdere keren per jaar gegeven, in verschillende seizoenen. Je kunt één losse dag of meerdere dagen volgen.
Deze lesdag wordt aangeboden vanuit Het LevensCollege. Aanmelden voor de lesdagen doe je hier.

Fotografie: Raymond Hartman


Excursie Tuinderij De Veldhof & Landgoed De Nieuwe Aarde, zondag 4 september

Heb je interesse in zelf voedsel telen? Wil je inspiratie opdoen hoe je groente, kruiden en fruit verbouwt? Een ruime moestuin met voedselbos of kleinschalig in je achtertuin? Hoe je zelfvoorzienend kunt worden? 

Programma excursie

Louise (Landgoed De Nieuwe Aarde) en Valérie (Permacultuur tuinderij De Veldhof) geven een inkijkje in hun bijzondere projecten. Hoe verbouwen zij voedsel? Hoe kun jij snel beginnen met het verbouwen van jouw voedsel?

In de ochtend word je rondgeleid op Permacultuur Tuinderij De Veldhof in Joppe. De Veldhof is een zelfoogsttuin waar leden van mei t/m december wekelijks groenten, kruiden en fruit komen oogsten. De lunch (potluck) is op Landgoed De Nieuwe Aarde in Eefde (2 km verderop). Na de lunch maak je kennis met het voedselbos, de moestuinen en de dieren op het Landgoed en is er uitleg hoever het landgoed zelfvoorzienend is.

Bijdrage: 35 euro inclusief koffie en thee

Wil je verzekerd zijn van een plek? Meld je dan snel aan!