Agenda

Evenementen 2019


Cursus ‘Composteren kun je leren’ van Marc Siepman

Op zaterdag 8 juni mei (10 tot 16 uur) geeft bodemdeskundige Marc Siepman de cursus Ondergronds gezwam op Tuinderij De Veldhof.
Composteren is niet moeilijk; als je een paar dingen weet kun je heel mooie resultaten behalen. In het theoriegedeelte behandel ik de volgende vragen:
– wat ‘groen’ is en wat ‘bruin’?
– wat is het verschil tussen heet en koud composteren?
– wat is wormencompost?
– wat kan in welke composthoop?
– wat moet je doen als er toch wat misgaat?

En je mag zoveel vragen stellen als je wilt!
Aanmelden via: https://marcsiepman.nl/aanmelden/
Bijdrage: op basis van donaties


Cursus ‘Ondergronds gezwam’ van Marc Siepman

Op zaterdag 18 mei (10 tot 16 uur) geeft bodemdeskundige Marc Siepman de cursus Ondergronds gezwam op Tuinderij De Veldhof. Deze cursus gaat over het onzichtbare deel van een voedselbos: de bodem, het kloppend hart van elk bos. Die bodem is heel anders dan die van een moestuin. Deze cursus gaat onder andere over het fantastische werk dat schimmels, bacteriën, protozoa, muizen, mollen, insecten, wormen, larven en al die andere beestjes voor ons doen. Over successie, fotosynthese, het klimaat, water, enzymen, stikstof, fosfaat en alle andere voedingsstoffen – maar vooral over vertrouwen op complexiteit. Want hoe harder we werken en symptomen bestrijden in een voedselbos, hoe slechter het ermee gaat. We moeten erop leren te vertrouwen dat de natuur meer ervaring heeft dan wij.
Aanmelden via: https://marcsiepman.nl/aanmelden/
Bijdrage: op basis van donaties


Evenementen 2018


Kerstborrel op 19 december 2018
Op woensdag 19 december ben je van 14 tot 16 uur van harte welkom op de tuinderij voor een gezellige Kerstborrel. Gluehwein en chocolademelk en een kampvuur; een mooi moment om terug te kijken naar het afgelopen jaar en plannen te maken voor het nieuwe jaar. Tot dan!


Voedselbos plantdag op zondag 18 november 2018
Op zondag 18 november worden er vele nieuwe bomen en struiken geplant!
Op de tuinderij vind je veel variatie in de teelt: éénjarige teelt wordt afgewisseld met meerjarige planten, struiken en fruitbomen die geplaatst zijn in zogenaamde ‘bosranden’. Dit najaar wordt een deel van de bosranden uitgebreid zodat de diversiteit en beleving van een voedselbos nog meer benadrukt worden. Zo worden er diverse noten bomen en oude fruitrassen zoals meidoorn, krent, kornoelje, mispel en moerbei geintroduceerd. Ook nieuwe vruchten zoals de honingbes, pawpaw, kiwibes en olijfwilg krijgen de ruimte in het voedselbos.

De plantdag begint om 11 uur; tussen de middag zorgen wij voor een lekkere pompoensoep en we sluiten de dag af rond 16 uur. Zorg je zelf voor een boterham en water? Er is geen drinkwater op de tuinderij. Ook extra kruiwagens, spades en snoeischaren zijn welkom. Neem je ook warme kleren en laarzen mee en een regenjas in geval van een drup regen?


Meewerkdag op zaterdag 13 oktober 2018

Op zaterdag 13 oktober is er weer een meewerkdag op de tuinderij! Op die dag pakken wij een aantal klussen op zoals het onkruidvrij maken en opbinden van de bessenstruiken, het uitrijden van compost en het snoeien van de heg om het terrein. Ook voor kinderen hebben wij leuke ‘klusjes’ zoals brood bakken boven het vuur en uitjes en knoflooktenen poten.

De meewerkdag begint om 10 uur; tussen de middag zorgen wij voor een lekkere pompoensoep en we sluiten de dag af rond 16 uur. Zorg je zelf voor een boterham en water? Er is geen drinkwater op de tuinderij. Ook extra kruiwagens, spades en snoeischaren zijn welkom. Neem je ook een regenjas mee in geval van een drup regen? Mocht het veel regenen die dag dan verschuiven we de meewerkdag naar een ander moment.