Agenda

Evenementen 2020


Aanplanten haag – meewerkdag op zaterdag 29 februari
Vorig jaar ontvingen wij maar liefst 4000 struiken van de provincie Gelderland. Met deze struiken kunnen wij rondom het terrein een haag creeëren. Tijdens de twee meewerkdagen eind november is een groot deel van de haag geplant. Op de meewerkdag op 29 februari hopen wij ook het laatste deel te kunnen planten. Daarbij is alle hulp zeer welkom!

Bijenhaag en struweelhaag
Aan de voorkant van het terrein wordt de bestaande scheerheg uitgebreid met meidoorn. Aan de achterkant van het terrein en de zijkant (zonnige kant) wordt een bijenhaag geplant met meidoorn, rode kornoelje, wilde liguster, vuilboom, egelantier, viltroos en mispel. Dit zijn streekeigen soorten met verschillende bloeiperioden en veel bloesems, zodat de bijen een lange periode in het seizoen baat hebben bij deze haag.

Aan de andere zijkant (schaduwkant) komt een patrijzenhaag, dat is een breed uitlopende gemengde haag, waaronder struweelvormers, besdragende struiken of fruitsoorten die bij voorkeur een paraplugroei hebben. De takken hangen als het ware als een paraplu boven de grond waardoor er veel dekking- en broedgelegendheid ontstaat onder de haag. Deze haag bestaat uit hondsroos, wilde liguster, veldesdoorn en mispel.

De struiken zijn 60 tot 80 cm hoog. Na het aanplanten krijgen de struiken een dikke laag met houtsnippers.

Neem je vrienden en buren mee en graag ook een spade 🙂
Wij zorgen voor soep. Neem je zelf je lunch, regen/warme kleding en laarzen mee?


NL Doet – vervangen gaas omheining & aanplant bijenhaag op zaterdag 14 maart
Een gedeelte van de omheining krijgt nieuw gaas. Ook repareren we de poort. Daarnaast planten we de laatste struiken voor de nieuwe bijenhaag die we onlangs gedoneerd kregen. Voor de kinderen zijn er kleine ‘klusjes’ zoals het maken van een takkenril en broodjes bakken boven het vuur. Voor de lunch wordt een lekkere soep boven het vuur bereid; gaarne zelf brood en dranken meenemen en warme (regen)kleding.

Gaarne aanmelden via de site van NL Doet.


Joppe’s groentenfestijn met voorjaarsmarkt, zaterdag 16 mei van 11 tot 17 uur
Op zaterdag 16 mei organiseert Permacultuur tuinderij De Veldhof ‘Joppe’s groentenfestijn!
Afgelopen jaar introduceerden wij de voorjaarsmarkt tijdens de open dag van de tuinderij en met een paar honderd bezoekers was dit een groot succes! Deze nieuwe traditie hopen wij de komende jaren verder uit te bouwen en hiermee een begrip te worden in de regio. Het wordt een dag over duurzaamheid/ Permacultuur/ natuurinclusieve landbouw, gezonde groenten en andere natuurlijke producten.

Een festijn voor iedereen die van groen houdt. Naast rondleidingen over de tuinderij, proeverijen en kinderactiviteiten in de nieuwe natuurspeelplaats is er een markt met allerlei natuurlijke producten.


Lezing ‘alle kleine beetjes helpen’ op vrijdag 29 mei
In de bodem leven talloze organismen zoals bacteriën, schimmels, protozoa, nematoden, mijten, slakken en wormen. En allemaal in verbijsterende aantallen en een onvoorstelbare diversiteit. In anderhalf uur vertelt bodemdeskundige Marc Siepman wat ze met elkaar te maken hebben en hoe je ze kunt helpen om jou te helpen. Want een kwart van alle biodiversiteit leeft ondergronds en al die kleine beestjes helpen om problemen in de kiem te smoren en de planten veel gezonder te maken.
Docent: Marc Siepman
Tijden: 10 – 12 uur
Deelnemen: deelnemen aan de lezing is op basis van vrijwillige donaties. Gaarne aanmelden voor de lezing.
Driedaagse cursus ‘Ontwerp je eetbare siertuin – gezonde voeding uit eigen tuin’ op zaterdag 6 juni, zaterdag 4 juli en zaterdag 12 september
De cursus is gericht op jouw tuin/leefomgeving en hoe jij die kunt ver-eetbaar-en, op duurzame wijze. De eerste dag leer je over de basiselementen van een eetbare tuin die voornamelijk ingericht is met vaste eetbare planten. Naast theorie zie je tijdens een rondleiding over de tuinderij hoe je een eetbare tuin of voedselbos (op kleinere of grotere schaal) kunt opbouwen. Je gaat naar huis met huiswerk en komt de tweede dag terug met de observaties en wensen voor jouw tuin. Aan het eind van de tweede dag zijn de contouren van jouw ontwerp in beeld gebracht en maken we een begin met het beplantingsplan. Welke vaste planten zijn geschikt voor jouw eetbare tuin? Welke planten heb jij nodig om insecten aan te trekken en een duurzaam systeem neer te zetten? Aan het eind van de derde dag ga je naar huis met een basisontwerp en beplantingsplan voor jouw tuin en voldoende handvatten om dit zelf verder uit te werken.
Bijdrage: € 225,- incl. koffie/thee en plantaardige lunch
Data: zaterdag 6 juni, zaterdag 4 juli en zaterdag 3 oktober en vrijdag 6 september
Docent: Valérie van Dijck
Deze lesdag wordt aangeboden vanuit De LevensTuin en Het LevensCollege. Aanmelden voor de lesdagen doe je hier.

Tweedaagse cursus ‘Permacultuur in je moestuin’ op zaterdag 20 juni en zaterdag 3 oktober
Speciaal voor iedereen met een moestuin (of de ambitie hiervoor) die op natuurlijke wijze (eenjarige) groente wil telen. Tijdens deze tweedaagse cursus leer je hoe je de Permacultuur principes in je moestuin integreert. Hoe creëer je een (energie)kringloop? Hoe bewerk je de bodem zo min mogelijk? Hoe versterk je het bodemleven? Welke gewassen passen in de moestuin (eenjarig en meerjarig)?

Tuinderij De Veldhof is DE plek om inspiratie op te doen voor jouw moestuin. Valérie neemt je mee door de tuin en laat je zien welke werkwijze in jouw moestuin toegepast kan worden. Op de dagen worden theorie afgewisseld met praktijk.

Docent: Valérie van Dijck
Duur: inloop vanaf 9.30 uur met koffie en thee; cursus van 10 tot 16 uur
Bijdrage: € 150,- incl. koffie/thee en plantaardige lunch
Locatie: Permacultuur Tuinderij De Veldhof, Joppe
Data: zaterdag 20 juni en zaterdag ? oktober 2020
Docent: Valérie van Dijck
Deze lesdag wordt aangeboden vanuit De LevensTuin en Het LevensCollege. Aanmelden voor de lesdagen doe je hier.