Tuin voor de Toekomst

Dankzij uw donatie hebben we in 2021 al € 1.100,- ingezameld. Dank u!

Een nieuwe fase.. help je mee?

Twee jaar geleden lanceerden wij de crowdfunding ‘Wi-j hebt ‘n trekker neudig‘. Dat is goed Achterhoeks voor “Wij hebben een tractor nodig”. Daarop volgden vele vele donaties en kleine persoonlijke leningen waarmee wij een aantal zaken konden realiseren waaronder de aanschaf van een multifunctionele tuinbouw handfrees met klepelaar en cultivator, de aanleg van een beregeningssysteem, een deel van de omheining (vervangen gaas) en de uitbreiding van het voedselbos. Een geweldig resultaat waarvoor veel dank!

Met het bezoek van wethouder van de gemeente Lochem Bert Groot Wesseldijk (zomer 2019) zijn wederom nieuwe deuren geopend. De gemeente Lochem heeft eind 2020 een aantal bouwwerken vergund, voor een periode van 10 jaar. Met dank aan interieurarchitect (en broer van tuinder Valérie) Daniel van Dijck die kostenloos de bouwtekeningen heeft gemaakt voor o.a. een tunnelkas, een overkapping en een kantine/workshopruimte met opslag & gereedschapsruimte.

Voor de realisatie van al deze mooie plannen doen wij wederom een beroep op jou. Elke vorm van hulp is welkom. Dat kan door Vriend van De Veldhof te worden en maandelijks (of eenmalig) een bijdrage te doneren of door een kleine lening te verstrekken. Een bijdrage in de vorm van materiaal of arbeid is ook zeer welkom. De eerste donatie voor de tunnelkas is reeds binnen, met dank aan stichting MiniMaxi.

Tunnelkas

[Klik op de foto’s om te vergroten]

De tunnelkas wordt in januari (2021) opgebouwd. Dit seizoen kunnen we ons assortiment uitbreiden met tomaten, komkommers en paprika. Ook kunnen we het teeltseizoen makkelijker opstarten door de eerste lichting planten (paksoi, raapstelen, bietjes enz.) in de kas te planten. Dat geldt ook voor de laatste maanden van het seizoen. Een deel van de kas wordt ingericht als kweekkamer. Een groot deel van de planten werd afgelopen jaar al zelf opgekweekt maar met een tunnelkas kunnen we dat nog wat efficiënter opzetten. Van grond tot mond: wij staan voor circulaire landbouw en willen de cirkel zo veel mogelijk sluiten! De tunnelkas heeft een grondoppervlak van 120 m2.

Kantine/workshopruimte met opslag & gereedschapsruimte

Daniel maakte een praktisch, mooi en duurzaam ontwerp. De basis voor dit ontwerp bestaat uit drie zeecontainers van elk 20 ft. De rechter container wordt gebruikt als opslag en gereedschapsruimte. Bij de middelste en de linker container wordt de tussenwand uitgebroken, er komen ramen en deuren in en een kleine keuken/aanrecht. Deze ruimte voor vrijwilligers en voor workshops bedraagt 28 m2. Valérie verzorgt workshops over Permacultuur en voeding; wellicht kan de ruimte op termijn ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld dagbesteding of verhuur aan anderen voor workshops.

 
De containers worden aan de buitenkant geisoleerd en krijgen een vochtkerende laag en een afwerkingslaag van gerecyclde hardhouten panelen. De hardhouten panelen hebben wij reeds gedoneerd gekregen van een transportbedrijf in Arnhem en liggen onder een zeil al klaar op de tuinderij. Aan de voorkant en de achterkant wordt een veranda gebouwd van massief eiken palen met een bloemendak er bovenop. De ‘lelijke zeecontainers’ worden omgevormd tot een lieflijk houten huisje; deze komen op de plek waar nu de schaftkeet staat, tegen de bosrand aan. Naast de opslag container worden drie watertanks gebouwd zodat wij regenwater kunnen opvangen en o.a. de nieuwe bomen in het voedselbos water kunnen geven.
 
Wij hopen dit ‘houten huisje’ dit najaar neer te kunnen zetten. Daarvoor zijn wij in de eerste plaats op zoek naar drie zeecontainers van 20 ft. Heb je toevallig één of meerdere containers staan die je niet meer gebruikt? Of ken je een adres waar deze containers gunstig verkocht worden? Wij horen het graag. Ook kozijnen met openslaande deuren (standaardmaten), houten planken en duurzame isolatie voor de afwerking aan de binnenkant van de containers en materialen voor de pergola zijn welkom.
Overkapping

 
Op de plek waar nu de provisorische overkapping met oogstinstructies staat komt een ‘echte’ overkapping, in dezelfde vorm, met massief eiken balken en palen en een groen dak met wilde bloemen en grassen. De achterwand van de overkapping wordt met dezelfde gerecyclde hardhouten panelen afgewerkt als de kantine.

De overkapping wordt deels ingericht als overdekte marktplaats. Zelfoogsters vinden naast de oogstinstructies voor de zelfoogst op het veld en in de kas ook producten van andere lokale duurzame ondernemers die hun producten aanbieden. Een ander deel van de overkapping wordt gebruikt als verlengstuk van de kweekkamer van de tunnelkas. Hier kunnen de opgekweekte planten omgepoot worden. Een deel van de planten zal ook in de overdekte marktplaats voor de verkoop aangeboden worden.

Materialen voor de bouw van de overkapping zijn zeer welkom.

Tweede toegangspoort
Zodat de hulpdiensten in geval van nood het terrein op kunnen is een tweede poort ingepland. Deze poort komt aan de straatkant (Veldhofstraat), bij de natuurspeelplaats. De poort is extra breed gemaakt (7 meter!) zodat ook de compostwagen daar de draai kan maken en het terrein op kan. Hout voor de poort wordt nog gezocht en ook een vakman die deze poort kan maken is welkom.

De tuinderij
Wellicht ken je de tuinderij of heb je er van gehoord. Laten we toch even nader kennis maken. De Veldhof is een zelfoogsttuin in de Achterhoek waar groenten, fruit, kruiden en bloemen worden geteeld op de meest mogelijke natuurlijke manier. We noemen het Permacultuur.

De Veldhof is een gemeenschapsproject, gestart in 2015. De tuin wordt bekostigd door deelnemers die vooruit betalen en daarvoor wekelijks verse groenten van het seizoen mogen oogsten. Losse oogsters zijn ook welkom om te komen oogsten en rekenen zelf af via de online Veldwinkel.

Nu is er al veel variatie in de teelt: éénjarig groen wordt afgewisseld met meerjarige planten en fruitbomen. Dat breiden we uit met een echt voedselbos met notenbomen en oude fruitrassen zoals meidoorn, krent, kornoelje, mispel en moerbei. Ook nieuwe vruchten zoals honingbes, pawpaw, kiwibes en olijfwilg krijgen de ruimte.

Onze zelfoogsttuin onderscheidt zich in vrijwel alle opzichten van de reguliere agrarische sector, die door schaalvergroting, wereldwijde productie, milieuschandalen, genetische aanpassingen en klimaatverandering onhoudbaar dreigt te worden. De Veldhof laat zien dat voedsel produceren wèl op een duurzame kleinschalige en milieubewuste manier kan. En lokaal. Juist nu onze wereld door Corona kleiner wordt is een duurzame en lokale voedselvoorziening nog urgenter dan ooit tevoren.

Wil je ons helpen om dit unieke project naar een hoger plan te brengen? Steun dan onze campagne en word Vriend van De Veldhof. Ook kleinere bedragen zijn welkom. Niet alleen steun je een regionale activiteit, maar vooral een gezonde toekomst voor onze en volgende generaties. Ook steun in natura of in de vorm van een kleine lening is zeer welkom. Meer informatie vind je in de voorwaarden van de leenovereenkomst. Ook kun je contact opnemen met Valérie.

Wil je de tuinderij eerst bekijken? Je bent (op afspraak) van harte welkom om langs te komen. Ik vertel je dan graag meer over onze bijzondere tuin.

Ik wens je een mooi jaar!
Valérie, tuinder van de Veldhof


Deze campagne is opgezet in eigen beheer. Alle donaties en leningen zijn t.b.v. het toekomstbestendig maken van Tuinderij De Veldhof. Alle investeringen die hieruit voortvloeien zullen ter inzage op deze website gepubliceerd worden. Op dit moment is de tuinder als zelfstandig ondernemer werkzaam op de tuinderij. Mogelijkheden voor een stichting waar ook de grond in ondergebracht wordt worden onderzocht.

info@tuinderijdeveldhof.nl – 06 49386227
Bezoekadres: Veldhofstraat (hoek Marsweg), Joppe
Postadres: Bargeweg 6, 7211 DC Eefde
KvK: 5627922 – BTW: NL001930705B17 – IBAN: NL77TRIO0379208318